Analiz, 15 Temmuz Darbe Girişimi

Bitmeyen güreşin devam eden efsanesi Kırkpınar

Kırkpınar'da bu yıl da çeşitli boylarda birbirinden çekişmeli müsabakalar izleyen güreşseverler, başpehlivanlık mücadelesinde aynı heyecanı yaşayamadı.

25.07.2016 - Güncelleme : 12.08.2016
Bitmeyen güreşin devam eden efsanesi Kırkpınar

EDİRNE - Salih Baran

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin 655'incisi, bu yıl da festival havasında yapıldı. 

Kırkpınar'ın ilk akıncı pehlivanları yenişemeden can verdiği için bitmeyen efsane güreşin devamı olarak sürdürülen 655 yıllık vefa dolu organizasyonda, bu yıl rekor bir katılımla bin 970 pehlivan mücadele etti.

Üç gün süren organizasyonda çeşitli boylarda birbirinden çekişmeli müsabakalar izleyen güreşseverler, başpehlivanlık mücadelesinde ise aynı heyecanı yaşayamadı.

Pek çok başpehlivan, normal süre ve puanlama bölümünü pasif güreşerek "altın puanla" kazanmayı tercih ederken, güreşseverler Kırkpınar'a puanlama getirilmesi sonrası seyir zevkinin sona erdiğini ifade ediyor.

Ali Gürbüz'le Mehmet Yeşil Yeşil'in yarı final güreşinde Ali Gürbüz'ün mücadeleyi uzun süre yerde sürdürmesi, başpehlivanların "altın puan" stratejisini ortaya koyuyor.

Finalde Recep Kara ile Mehmet Yeşil Yeşil'in güreşi de 61 dakika sürdü. Normal süre, pehlivanların birbirini tartmasıyla geçerken, mücadelede hareketli anlar altın puan bölümünde yaşandı.

Aydın: Günümüz şartları mevcut durumu emrediyor

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, 655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ndeki puanlama sisteminin, en uygun kural olduğunu söyledi.

Her şeyin eleştirel bir yönü bulunduğunu anlatan Aydın, "Puanlama dışında diğer türlü güreşin bitmesi mümkün görünmüyor. Halkın bunu kabul etmesi lazım. Günümüz şartları mevcut durumu emrediyor." dedi.

Eskiden 3-4 başpehlivan bulunduğunu ifade eden Aydın, puanlamayla ilgili eleştirilere şu yanıtı verdi:

"Bu başpehlivanlar diğerlerini rahatlıkla yeniyordu. Günümüzde herkes çok iyi çalışıyor. Eskiden iyi rakipler birbirine düşünce maçların ertesi güne kaldığını herkes biliyor. Bir de gerçekler var. Gerçekleri de görmek lazım. Ağzı olan konuşuyor. Bana göre doğrusu bu. Kesinlikle kural değişikliği yok. Çünkü başka türlü bu işin içinden çıkılmaz."

Karataş: Güreşler çok uzuyordu bitmek bilmiyordu

Sporculuk kariyerinden sonra antrenör olarak Türk güreşine hizmet vermeye başlayan, il ve ilçelerde üstlendiği görevlerin ardından federasyonda koordinatör olarak çalışmasını sürdüren Ata Karataş da yaptığı değerlendirmede, "Dünyanın en ilgi çekici en köklü organizasyonlarından biri Kırkpınar. Yeni getirilen puan sistemi yarışların zevkini biraz azalttı ancak diğer türlü de güreşler çok uzuyordu, bitmek bilmiyordu. İnsanlar güneşin altında o kadar bekliyorlardı." ifadelerini kullandı.

Bu yıl da Kırkpınar'ın iyi geçtiğini ifade eden Karataş, "Hassas dönemden geçtiğimiz bu günlerde bir nebze olsun güreşler insanları olumsuz görüntülerden uzak tuttu." diye konuştu. 

Recep Kara 2009'un rövanşını aldı

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde son yıllarda rakipleri karşısında final müsabakalarında kaybeden Recep Kara, bu yıl altın kemeri boynuna 4. kez takarak şeytanın bacağını kırdı.

Güreş camiasının "çayırın beyefendisi" olarak nitelediği, Kırkpınar'da son yılların finallerdeki değişmez ismi olan Recep Kara, 2004, 2007 ve 2008 yıllarında da kemerin sahibi oldu. Recep Kara, altın kemerin daimi sahibi olmak üzere 2009'da çıktığı çayırda rakibi Mehmet Yeşil Yeşil'e yenilmesi sonrası bir daha başpehlivanlık başarısına ulaşamamıştı.

Mehmet Yeşil Yeşil ile 2010'da çeyrek finalde karşılaşan ve kaybeden Recep Kara, 2011 ve 2012'de Ali Gürbüz ile yaptığı final güreşlerinde de yenilince kürsüye ikinci olarak çıkmıştı. Recep Kara, 2013, 2014 ve 2015'te final yolunda İsmail Balaban'a yenilmişti.

Güreşlerde Antalya damgası

Antalya her yıl olduğu gibi derece elde eden güreşçi sayısı bakımından yine organizasyona damga vurdu.

14 güreş boyunda dereceye giren 56 pehlivandan 27'si Antalyalı sporculardan oluştu. 

Er meydanında darbe girişimi lanetlendi

Er meydanında bu yıl Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi lanetlendi.

Cazgırlar, manilerinde bayrak, birlik ve beraberlik vurgusu yaparken, darbe girişimini lanetleyen ifadelere de yer verdi.

Güreşseverler de tribünde "Darbeye hayır, spora, sanata, kardeşliğe, tam demokrasiye evet" yazılı pankartı açtı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın