Dolar
32.37
Euro
35.00
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,549.90
BTC/USDT
70,093.00
BIST 100
9,094.53
Teknoloji

Iğdırlı Ayşe'nin sorusunu İzmirli Fatma'ya çözdürdü

Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoparkındaki bir şirkette geliştirilen mobil uygulamayı indirenler, çözemedikleri matematik, geometri, fizik, kimya gibi alanlardaki sorularının fotoğraflarını çekip uygulamaya gönderiyor.

Güç Gönel  | 21.07.2017 - Güncelleme : 22.07.2017
Iğdırlı Ayşe'nin sorusunu İzmirli Fatma'ya çözdürdü

Istanbul

İSTANBUL - Güç Gönel Sağıroğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoparkında faaliyet gösteren bir firma, matematik, fizik, kimya gibi alanlarda test çözerken o sorunun nasıl çözüldüğünü anlayamayan öğrencilere yardımcı olmak için, hem ücretsiz hem de öğretici bir mobil uygulama geliştirdi. Sorusunun fotoğrafını çekip gönderen kişiye yine uygulamayı indiren başka bir kişinin cevap verdiği uygulama, teknoloji devi Apple'ın da dikkatini çekmeyi başardı.

Osmaniyeli Gökhan Alpaslan'ın üniversiteye hazırlandığı 1996-1997 yıllarındaki en büyük sıkıntısı, yakın çevresinde matematik, fizik, kimya sorularının çözümünde yardımcı olabilecek bilgili bir yakının bulunmamasıydı.

Uzun saatler süren ders çalışma maratonunun da yardımıyla Alpaslan, Gazi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünü kazanmayı başardı. Henüz lise yıllarındayken kursuna gittiği bilgisayarla üniversite yıllarında daha yakından ilgilenen Alpaslan, mezun olduktan sonra bu alandaki birikimini kullanarak çalışma alanı olarak, "mobil uygulamaları" seçti.

Günleri "Nasıl bir uygulama?" sorusuyla geçen Alpaslan'ın beynindeki "buluş" lambasının düğmesine, eşi bastı.

Eşinin, "Bu aralar herkes internet üzerinden birbirine sorular soruyor, sorulara cevap verilen bir uygulama geliştirsene" önerisi, Gökhan Alpaslan'ı üniversite sınavına hazırlanırken çevresinde kendisine yardımcı kimsenin bulunmadığı yıllara götürdü.

Günlerce çalışarak mobil uygulamasının alt yapısını oluşturan Alpaslan, öğrencilerin çözemedikleri matematik, geometri, fizik, kimya gibi alanlardaki sorularının fotoğraflarını gönderdiği ve Türkiye'nin bir başka yerinden uygulamayı indiren kişinin, ücretsiz olarak soruya yanıt verdiği, "Bir Bilene Sor" adlı uygulamayı yazmayı başardı.

6 ayda 20 kişiden 30 bin kişiye ulaştı

Halen iki özel üniversitenin bilgisayar mühendisliği bölümünde mobil uygulamalar, veri tabanı ve siber güvenlik konularında dersler veren öğretim görevlisi Alpaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Nisan 2015'te yayına giren uygulamayı ilk etapta dahil olduğu 20 kişilik geometri WhatsApp grubundaki arkadaşlarına haber verdiğini söyledi.

Uygulamanın, beklediğinin çok üzerinde ilgi gördüğünü belirten Alpaslan, şöyle konuştu:

"İlk etapta 20 kişilik grup kullanmaya başladı. Hazirana kadar indiren kişi sayısı bini buldu. Haziranda şikayetler geliyordu, 'Uygulamanın şurası, burası çalışmıyor' diye. 'Hazirandan sonra nasılsa okullar tatile giriyor, artık indiren olmaz, ben de oturur hataları düzeltirim' diye düşündüm. Ama yanılmışım. Hazirandan temmuza kadar bu kez 5 bin kişi indirdi. Ben artık korkmaya başladım. Uygulamanın alt yapısı kötü. Bunun üzerine temmuz ayında 9-10 gün eve kapandım. Uygulamayı tüm arayüzleriyle yeniden yazdım. Temmuz başında uygulamanın yeni versiyonu yayına girdi. Temmuzdan eylül ayına kadar bu sefer 30 bin kişi indirdi."

Apple ve Google'ın ilgisini çekti

Gökhan Alpaslan, kısa sürede uygulamaya gösterilen ilginin, dünya teknoloji devleri Apple ve Google'ın da dikkatini çektiğini söyledi.

Bir Bilene Sor uygulamasının, "Türk yapımı en harika uygulamalar", "Eğitime destek amaçlı uygulamalar" gibi listelere girdiğini ifade eden Alpaslan, bunun da indirme rakamlarına yansıdığına işaret etti. Apple'dan, uygulamayı beğendiklerine dair gelen elektronik postayı ise baştan ciddiye almadığını anlatan Alpaslan, "Yazılımcı arkadaşlar benimle kafa buluyor diye düşündüm ve maili, 'İnsan mısın robot musun' diye yanıtladım. Karşı taraftaki kişiden 'İnsanım' diye bir yanıt geldi. Sonraki konuşmalarda karşımdaki kişilerin gerçekten Apple'dan olduğunu öğrendim." dedi.

Alpaslan, görüşmelerinin ardından Apple'ın tüm Türkiye'deki satış stantlarındaki demo cihazlarına, Bir Bilene Sor uygulamasını yüklemeye başladığını kaydetti. Bunun indirme sayılarını daha da artırdığına dikkati çeken Alpaslan, bu kez İrlanda'dan Google ekibinin kendisine ulaştığını ve telekonferans ile neler yapılabileceğini konuştuklarını söyledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.