Dolar
32.32
Euro
34.90
Altın
2,214.90
ETH/USDT
3,606.10
BTC/USDT
71,500.00
BIST 100
9,054.06
Teknoloji

Olası Marmara depreminin 'kalp atışları' dinleniyor

AFAD, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde olası Marmara Depremini takip eden Türkiye'nin ilk "Derin Kuyu Sismometre Ağını" tamamladı.

08.02.2016 - Güncelleme : 09.02.2016
Olası Marmara depreminin 'kalp atışları' dinleniyor

ANKARA

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kuzey Anadolu Fayı üzerinde olası Marmara Depremini takip eden Türkiye'nin ilk "Derin Kuyu Sismometre Ağını" tamamladı.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kuzey Anadolu Fayı’nın "kalp atışlarını" takip eden "Derin Kuyu Sismometre Ağı", yerin 300 metre altındaki 7 deprem gözlem istasyonuyla, büyüklüğü 0,5’ten daha düşük mikro depremleri kaydediyor.

Dünyadaki iki uygulamalardan biri olan AFAD Derin Kuyu Sismometre Ağı, fayın Marmara Denizi'nden geçen bölümünü izliyor. Sistem, büyüklüğü 7 ve üzerindeki olası depremin nabzını, her 75 metre derinlikte bir yerleştirilen sismik kayıtçılar ile tutuyor.

Dünyada ikinci, Türkiye’de ilk olan AFAD Derin Kuyu Sismometre Ağı, 3 yılda tamamlandı. AFAD deprem uzmanları, kurdukları "derin kuyu istasyonları" ile 1999 İzmit kırığı ve Adalar segmenti boyunca muhtemel depreme ilişkin veri toplayıp, analiz ediyor.

Olası kırık boyunca büyük deprem dalgasının yayılım özelliklerini de inceleyecek AFAD Derin Kuyu Sismometre Ağı'nın verileri, sismolojik çalışmalara ışık tutacak.

Ağ dahilinde, Tuzla, Büyükada ve Sivirada’da birer olmak üzere İstanbul’da 3; Kurtköy, Teşvikiye, Esenköy ve Bozburun’da birer olmak üzere Yalova’da 4 derin kuyu deprem gözlem istasyonu bulunuyor.

Gerilim ölçerler 100 metre derinlikte

300 metre derinlikteki sismometrelerin yanı sıra İstanbul ve Yalova’daki ikişer istasyona 100 metre derinliğe sahip 4 ayrı kuyu açılarak bu kuyulara gerilim ölçerler yerleştirildi.

Deprem hareketleri, hassas gerilim ölçer sensörler sayesinde daha detaylı şekilde izleniyor. Türkiye’deki her 4 deprem gözlem istasyonundan 3’ünü kurup çalıştıran AFAD’ın ülke genelinde 776 deprem gözlem istasyonu bulunuyor.

Muhabir: Yasemin Kalyoncuoğlu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın