Dünya

Dünyada 1 Mayıs kutlanıyor

Avustralya’da, 1 Mayıs 1856’da taş duvar ustaları ve inşaat işçilerinin çalışma saatlerinin uzunluğuna karşı yürümesi ile doğan 1 Mayıs, çeşitli ülkelerde kutlanıyor.

01.05.2016 - Güncelleme : 01.05.2016
Dünyada 1 Mayıs kutlanıyor Fotoğraf: AA/Recep Şakar

ANKARA

Avustralya’nın Melbourne kentinde, 1 Mayıs 1856’da taş duvar ustaları ve inşaat işçilerinin çalışma saatlerinin uzunluğuna karşı yürümesi ile doğan 1 Mayıs, doğduğu kentte düzenlenen yürüyüşle kutlandı.

Melbourne’da, 1856 yılında taş duvar ustaları ve inşaat işçilerinin Parlamento Evi’ne kadar yürüyüş yaptığı, 1 Mayıs’ın doğmasına neden olan yerde bir araya gelen emekçiler, daha sonra kent merkezine doğru yürüyüşe geçti.

İskoç müziği Gayda eşliğinde yürüyen yüzlerce işçi, Avustralya hükümetinin işçiler aleyhine çıkartmaya çalıştığı yasaları ve uygulamaları taşıdıkları pankartlarla protesto etti. Polislerin eşlik ettiği ve yaklaşık 2 saat süren 1 Mayıs yürüyüşü ve etkinlikleri olaysız şekilde sona erdi.

Dünyada ilk kez Avustralya’nın Melbourne kentinde taş duvar ustaları ve inşaat işçileri, 1856'da, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar yürüyüş düzenledi. Bu yürüyüş, dünya genelinde birçok ülkede 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın doğum günü olarak kabul ediliyor.

Ancak Avustralya’da "May Day" olarak adlandırılan 1 Mayıs etkinlikleri, birçok ülkede ilan edildiği gibi İşçi Bayramı olarak kutlanmıyor. Birçok ülkeyle kıyaslandığında kutlamaların sönük geçtiği Avustralya’da 1 Mayıs’ta resmi tatil yapılmıyor. Avustralya, İşçi Günü’nü (Labor Day) her eyaletinde farklı tarihlerde resmi tatil ilan ederek kutluyor.

İspanya'da işçiler, 76 kentte gösteri yaptı

1 Mayıs İşçi Bayramı, İspanya'nın iki büyük işçi sendikası CCOO ve UGT'nin çağrılarıyla 76 kentte yapılan gösterilerle kutlandı.

Bu arada istatistiklere göre, İspanya, Yunanistan ile Avrupa'da işsizliğin en yüksek olduğu ülkelerin başında gelmeye devam ediyor. Eurostat'ın verilerine göre, Avrupa'da işsizliğin en yüksek olduğu 10 bölgeden 6'sı İspanya'da, 4'ü Yunanistan'da bulunuyor. Son 5,5 yıldır işsizlik oranının yüzde 20'nin üzerinde olduğu İspanya, ülke tarihinde ilk defa bu kadar uzun süren bir işsizlik sorunu ile mücadele ediyor. 29 Nisan'daki Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, istikrar programının devam etmesi halinde 2019 yılında işsizliğin yüzde 15 civarında olmasını öngördüklerini açıkladı.

Viyana'da 1 Mayıs yürüyüşüne Avusturya Başbakanı Faymann da katıldı

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yürüyüş düzenlendi. İktidardaki Avusturya Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) tarafından düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşü, Opera binası önünden başladı. Ring caddesine çıkan binlerce kişi, Viyana Belediyesi'ne yürüdü. Yürüyüşe, Avusturya Başbakanı Werner Faymann, Meclis Başkanı Doris Bures, Viyana Eyalet Başkanı Michael Haupl, bakanlar, milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Renkli görüntülerin oluştuğu yürüyüş, belediye binası önünde düzenlenen kortejle son buldu. Yürüyüşe, bazı sosyal demokrat partililer ellerinde "Werner doğru yoldasın" yazan pankartlarla gelirken, muhalifler ise "İstifa et" ve "Şimdi kongre zamanı" yazan pankartlar açtı.

Moskova'da düzenlenen yürüyüşe yaklaşık yüz bin kişi katıldı

Rusya'nın başkenti Moskova'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kızıl Meydan'da düzenlenen yürüyüşe yaklaşık yüz bin kişi katıldı. Farklı işçi sendikalarının öncülüğünde Kızıl Meydan'da düzenlenen geçit törenine yaklaşık yüz bin kişi katıldı. Yürüyüşe katılanlar, ellerindeki bayrak ve balonlarla renkli görüntüler oluşturdu. Yürüyüşte hükümetten, işçilerin maaşına zam ve emeklilik yaşının artırılmaması gibi taleplerde bulunuldu. 1 Mayıs için Rusya Komünist Partisi de geniş katılımlı bir miting düzenledi.

Londra'da 1 MayısTrafalgar Meydanı'nda kutlandı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İngiltere'nin başkenti Londra'da yürüyüş düzenlendi.

Birleşik Krallık'ın farklı bölgelerinden Londra'ya gelen binlerce kamu ve özel sektör çalışanı, işçi sendikaları üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve emekliler, yürüyüş öncesinde Londra'nın Clerkenwell bölgesinde toplandı.

Katılımcılar, ellerinde taşıdıkları çeşitli pankart ve bayraklarla kentin ünlü Trafalgar Meydanı'na doğru yürüdü. Katılımcılar yürüyüş boyunca işçi sendikalarının hareketliliğinin kısıtlanması çerçevesinde hazırlanan yasa tasarıları başta olmak üzere ülkedeki konut krizi, hükümetin sağlık ve eğitim alanları ile engellilere yönelik kesintileri ve kemer sıkma politikalarını protesto etti.

Polisin güvenlik önlemleri aldığı meydanda devam eden etkinliğe, Birleşik Krallık'ta yaşayan Türkçe konuşan toplumlardan da çok sayıda kişi katıldı. Öte yandan, Londra'nın yanı sıra İngiltere ve İskoçya'nın diğer büyük kentlerinde de benzer yürüyüşler ve çeşitli kutlama etkinlikleri düzenlendi.

Karadağ ve Hırvatistan'da 1 Mayıs

Balkan ülkelerinden Karadağ ve Hırvatistan'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında mitingler düzenlenirken, Bosna Hersek ve Sırbistan'daki vatandaşlar günü daha çok doğa gezileri ve piknik yaparak geçirdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın