Dolar
32.41
Euro
35.09
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,563.60
BTC/USDT
70,745.00
BIST 100
9,079.97
Politika

Başbakan Yıldırım: Bizim Türkiye ve Rusya olarak çok önemli sorumluluğumuz var

Başbakan Yıldırım "Bölgenin özelliği dolayısıyla bizim Rusya olarak, Türkiye olarak sorumluluklarımız var. Bugün artık dünyadaki bütün ülkeler birbirine bağımlı. 'Bana ne Rusya'dan, bana ne Türkiye'den, Suriye'den, Irak'tan' deme şansımız yok" dedi.

06.12.2016 - Güncelleme : 06.12.2016
Başbakan Yıldırım: Bizim Türkiye ve Rusya olarak çok önemli sorumluluğumuz var Fotoğraf:AA/Utku Uçrak

MOSKOVA

Başbakan Binali Yıldırım, Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü'ndeki konferansta yaptığı konuşmada, dünyanın iki köklü diplomasi ekolünün bir araya geldiğini belirtti.

Ziyaretinin sadece Türkiye ve Rusya arasındaki ikili ilişkilerin değil, acil çözüm bekleyen bölgesel ve uluslararası sorunların da çözülmesine katkı sağlayacağına yönelik inancını ifade eden Başbakan Yıldırım, Türk ve Rus halklarının bin yıllık komşuluğunun bulunduğunu anımsattı.

İki halkın tarih sahnesine çıktığından beri hep yan yana yaşadığını, etkileşimlerinin olduğunu bildiren Başbakan Yıldırım, "Geçmişe baktığımızda Türkiye-Rusya ilişkilerinde daha çok iş birliği var, bazen de rekabet var." diye konuştu.

Antalya'ya davet etti 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de Türkiye ziyaretiyle bu yeni dönemin başlangıcının yapıldığını aktaran Başbakan Yıldırım, "Bu ziyaretlerle tekrar normale dönen ilişkilerimizdeki o bir yıllık dönemdeki duraksamayı geride bıraktığımızı düşünüyorum." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un geçen hafta Antalya'da bir araya geldiğini hatırlatan Başbakan Yıldırım, Çavuşoğlu'nun memleketi olan Antalya'nın Ruslar tarafından iyi bilindiğini aktardı.

Salonda bulunanların yarısının Antalya'ya gittiğine yönelik söylemlerini anımsatan Başbakan Yıldırım, "Diğer yarısını da önümüzdeki sene bekliyoruz" ifadesini kullandı. 

"Ben projeciyim"

Mühendis kökenli olduğunu anlatan Başbakan Yıldırım, "Ben projeciyim, yol yaparım, köprü yaparım, altyapı, üstyapı, demiryolu, milletin hayatını kolaylaştırmak için birçok projeleri Cumhurbaşkanımızın liderliğinde geçtiğimiz 14 yılda Türkiye'de gerçekleştirdik." diye konuştu.

"Mega proje" niteliğine sahip yatırımlara ilişkin bilgi veren Yıldırım, araç geçişini sağlayacak boğazın 106 metre derinliğinde inşa edilen tüp tünelin 20 Aralık'ta açılacağını belirtti. 

Deniz altında bu kadar derinlikte inşa edilmiş başka bir tünelin olmadığını vurgulayan Başbakan Yıldırım, dünyanın en büyük havalimanının inşasına da İstanbul'da başlandığını, Marmaray'ın 2013'te hayata geçirildiğini, üçüncü boğaz köprüsünün açıldığını, dünyanın üçüncü büyük köprüsünün de İzmit Körfezi'nde hizmete girdiğini anlattı. 

"Şu anda dünyada ve bölgelerde yaşadığımız problemlerin kaynağı insanı ihmal etmekten kaynaklı." diyen Başbakan Binali Yıldırım, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

" Eğer insanların gerekli ihtiyaçları karşılansaydı, yaşadıkları ülkelerde, bölgelerde mutlu olmaları sağlansaydı, ne göç hevesi olacaktı ne de bölgelerinde karışıklık, savaşlar olacaktı. O yüzden Amerika'dan başlayıp, dünyaya yayılan küresel ekonomik krizin kaynağı da insanın ihmal edilmesidir. Ortadoğu'da ve bölgemizde devam eden savaşların kaynağı da insanın ihmal edilmesidir. Sonuç aynı ama şekiller tamamen farklı olabiliyor." 

"Türkiye ve Rusya olarak önemli sorumluluklarımız var"

Rusya-Türkiye ilişkilerinin önemine dikkati çeken Yıldırım, iki ülke arasında olan ilişkilerin yalnızca iki ülkeyi ilgilendirmediğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Aynı zamanda bölgemizi de çok yakından ilgilendiriyor. Bu coğrafyaya, nerede doğacağımıza biz karar vermedik ama bu coğrafyanın geleceğinin nasıl olacağına biz karar verebiliriz. Şöyle bir bakalım, Karadeniz, Akdeniz, Kafkaslar, Ortadoğu yani Türkiye'yi merkez alsanız üç saatlik bir uçuşla 56 tane ülkeye ulaşıyorsunuz ve bu bölgedeki bir yıllık gayri safi hasıla 30 trilyon dolar. 1,5 milyarın üzerinde insan yaşıyor. Bu ne anlama geliyor? Dünyanın en hareketli bölgesi bu bölge. Doğuyla Batının buluştuğu yerler burası. Medeniyetlerin buluştuğu, ticaretin güzergahı olan bir bölgeden bahsediyoruz. Dolayısıyla tarih boyunca bu bölge hep hareketli olmuş."

Bölgesel sorunlardaki gecikmeler

Bölgenin özelliklerinden dolayı Rusya ve Türkiye olarak çok önemli görev ve sorumluluklarının olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şu görüşlere yer verdi:

"Bugün artık dünyadaki bütün ülkeler birbirine bağımlı. 'Bana ne Rusya'dan, bana ne Türkiye'den, bana ne Suriye'den, Irak'tan' deme şansımız yok. Güzellikler de aynen yansıyor, sorunlar da aynen yansıyor. Bölgesel sorunlara ilgisiz kalırsak daha sonra bu sorunların alanı genişler, küresel sorunlara dönüşebilir. İşte PKK terör örgütü, DEAŞ terör örgütü, El-Kaide terör örgütü, Boko Haram gibi bütün terör örgütlerinin ortaya çıkmasının sebebi bölgesel sorunlardaki çözümde yaşanan gecikmedir. Bu gecikmeler, daha sonra telafisi oldukça zor sorunları da beraberinde getiriyor."

"İlişkilerimizin geleceğini şekillendiriyor"

Yıldırım, Türkiye-Rusya ilişkilerinde diğer ülkelerde olmayan başka alanların da olduğunu belirterek, "Özellikle enerji alanında Türkiye-Rusya arasında fevkalade bağımlılık var birbirimize. Özellikle enerji güvenliği bakımından, Mavi Akım, Batı Akımı, şimdi devreye alacağımız Türk Akım, nükleer enerji konusundaki işbirliğimiz aslında bizim ilişkilerimizin geleceğini de şekillendiriyor. 2023'e, Cumhuriyetin 100. yılına giderken, Rusya ve Türkiye'yle Türkiye'de inşa edilecek Akkayu'daki ilk nükleer elektrik santralini devreye almış olacağız. Tabi diğerleri de devam edecek." diye konuştu.

Karadeniz'i çevreleyen 8 ülkenin arasında Karadeniz Ekonomik İşbirliği çerçevesinde "Karadeniz Çevre Yolu Projelerinin" olduğunu anlatan Yıldırım, bunun bin 400, bin 500 kilometresinin Türkiye sınırlarında kaldığını bildirdi.

"Türkiye, dünyaya açılacakları yegane geçiş yolu"

Türkiye'nin önemli özelliklerinden birisinin de Karadeniz'in etrafındaki ülkelerin Asya, Afrika ve Akdeniz'e, dünyaya açılacakları yegane geçiş yolu olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Boğazlar o bakımdan yıllar boyunca ticaretin, kültürlerin geçişi için bir merkez olmuş. Şimdi artık Boğazlar bu yükü de kaldıramıyor. O kadar petrol taşımacılığı, diğer taşımacılık... Dolayısıyla ciddi anlamda orada bir emniyet ön plana geliyor. O yüzden bu boru hatlarıyla taşıma işinin arka planında orada yaşadığımız sorunlardı. Şimdi inşallah yeni bir kanalla Kanal İstanbul'la buradaki muhtemel sorunları da ortadan kaldırmış olacağız." dedi.

Rusya ile ilişkilerinin sadece enerji alanında değil, ulaşım, tarım, altyapı alanında da sürdüğünü belirten Yıldırım, "Birçok firmamız Rusya'da Türkiye'de müşterek projeler yapıyorlar." diye konuştu.

Yıldırım, 2018 Dünya Kupası maçlarının Rusya'da yapılacağını anımsatarak, Türk müteahhitlerin imzasını taşıyan Krasnodar'da bir stadyum yapıldığını ve dünyadaki örnek projelerden biri seçildiğini belirtti.

"Krizlerden ziyade güzel haberlere ihtiyacımız var"

Başbakan Yıldırım, karşılıklı olarak güzel eserleri gerçekleştirmekten mutluluk duyduğunu vurgulayarak, "Biz bu tip haberleri daha çok duymak istiyoruz. Krizlerden ziyade güzel haberlere ihtiyacımız var. Zaten karamsarlık üreten, moral bozan çok çevreler var. Ama güzelliklere daha fazla zaman ayırmamız lazım. Güzel işleri, güzel projeleri daha fazla ön plana çıkarmamız lazım. İnsanlığın buna ihtiyacı var, gençlerin buna ihtiyacı var." ifadesini kullandı.

Başbakan Yıldırım konuşmasının sonunda salondakilere Rusça teşekkür etti.

Konferansa, Başbakan Binali Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da katıldı.

Başbakan Yıldırım, konferansın ardından Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü Türk Öğrenci Konseyi Başkanı Melis Murat ile bir süre sohbet etti.

Yıldırım, Rusya Başbakanı Medvedev ile görüştü

Daha sonra Başbakan Yıldırım, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ile Moskova yakınlarındaki başbakanlık rezidansında bir araya geldi.

Görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Yıldırım, Medvedev ile bir araya gelmekten dolayı memnuniyet duyduğunu belirterek, "Bir yıllık tatsız dönemin sona erdiğini hep beraber görüyoruz. Bir yılın bize getirdiği olumsuz tecrübeyi değerlendirerek ilişkilerimizi stratejik düzeyde eskisinden daha da iyi bir noktaya taşıyabiliriz. Bu mümkün, geçmişte örnekleri var." diye konuştu.

Rusya Başbakanı Medvedev ise Türkiye-Rusya ilişkilerinde zor bir dönemin geride kaldığının altını çizerek, bu görüşmenin, ilişkilere ivme kazandıracağını söyledi.

Medvedev, "Hem objektif hem de subjektif nedenlerden ötürü iki ülke ticari ilişkilerinde duraklama yaşandı ancak biz büyük ortak projelerimizin gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bugünkü görüşmelerin hedefi ekonomi, yatırım ve kültür alanındaki ilişkilere ivme kazandırmaktır." dedi.

Muhabir: İlhan Toprak,Yıldız Nevin Gündoğmuş,Mümin Altaş,Emre Gürkan Abay, Ceyhan Aydoğan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.