Dolar
32.38
Euro
34.98
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,536.70
BTC/USDT
69,959.00
BIST 100
9,090.07
Gündem

Başbakan Yıldırım: YPG/PYD Türkiye için PKK ne ise aynıdır terör örgütüdür

Başbakan Yıldırım, "YPG/PYD, Türkiye için PKK ne ise aynıdır, terör örgütüdür. Dolayısıyla terör örgütüyle bir başka terör örgütü yok edilemez." dedi.

12.05.2017 - Güncelleme : 12.05.2017
Başbakan Yıldırım: YPG/PYD Türkiye için PKK ne ise aynıdır terör örgütüdür

LONDRA

Başbakan Yıldırım, cuma namazını İngiltere'nin başkenti Londra'daki Mayfair İslam Merkezi'nde kıldı. Daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Yıldırım, dün ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ile görüşmesine ilişkin detayların sorulması üzerine şöyle konuştu:

"Türkiye'nin bu konudaki görüşü çok açık ve net. YPG/PYD, Türkiye için PKK ne ise aynıdır, terör örgütüdür. Dolayısıyla terör örgütüyle bir başka terör örgütü yok edilemez. Bu, ciddi devletlere yakışan bir iş değil. Bu rahatsızlığımızı uzun zamandan beri Amerika'ya bildiriyoruz. Onlar da tabii bu gelinen noktadan mutlu değiller, bunu da ifade ettiler. Bir mecburiyet olduğundan bahsettiler. Biz buna da katılmıyoruz. Halbuki alternatif de var, çözüm de var. Bir kez daha düşünmelerini ve bu durumun, Türkiye-Amerika ilişkilerine zarar vereceğini ifade ettik."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, gelecek hafta ABD'ye yapacağı ziyarette, konunun son bir kere daha detaylarıyla ele alınacağını, görüşülme imkanı olacağını belirten Yıldırım, "Ancak PKK ile mücadele konusunda onlar da Türkiye ile her türlü iş birliği yapmaya hazır olduklarını, istihbarat paylaşımı, terör örgütünün finansal kaynaklarının takip edilmesi ve gereken tedbirlerin alınması gibi konuları takip edeceklerini ifade ettiler. Rakka operasyonundan sonra da burada PYD/YPG unsurlarının kalmayacağını, demografik yapının değiştirilmeyeceğini ifade ettiler." diye konuştu.

"İngiltere ile iş birliğine açığız"

İngiltere ziyareti kapsamında gerçekleştirilen üst düzey görüşmelerde, terör örgütü PKK'nın İngiltere'deki faaliyetlerinin gündeme gelip gelmediğine yönelik soruya Yıldırım, şu yanıtı verdi:

"Gayet tabii. PKK terör örgütü, İngiltere de resmen terör örgütü olarak PKK'yı tanıyor ve PKK'ya yönelik mücadelenin daha etkin yapılabilmesi konusunda biz kendilerine iş birliği önerisinde bulunduk. ABD'de olduğu gibi bunların finansal kaynaklarıyla ilgili çalışmalar birlikte yapılabilir. Diğer yandan terör örgütünün faaliyetleriyle ilgili, istihbarat örgütlerimiz, teşkilatlarımız karşılıklı bilgi alışverişinde bulunur. İngiltere, Brexit kararından sonra özellikle bölgede ve Türkiye ile ilişkilerde daha etkin olmak istiyor, Türkiye ile daha yakın iş birliği yapmak istiyor. Biz de bu iş birliğine açığız."

"Aklın yolu bir"

"Dün siz Somali Konferansı'na katıldığınız sırada İngiliz Savunma Bakanı, Milli Savunma Bakanı ile görüştü ve Rakka operasyonunun YPG ile yapılmasının doğru olmadığını ifade etti. Bu açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine Yıldırım, "Aklın yolu bir, yani bu konudaki düşüncelerine katılıyoruz. Terör örgütlerini yok etmek için başka bir terör örgütü kullanılamaz. Bu, sürdürülebilir bir yol değildir. Kaldı ki İngiltere de Amerika da NATO'da bizim müttefikimiz. Bir müttefike zarar veren bir örgütle yakınlaşmak, onlarla iş tutmak doğru bir iş değildir, kabul edilebilir bir iş değildir." değerlendirmesinde bulundu.

"Eski yönetimin hatalarını tekrarlamayacağını ümit ediyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti kapsamında, ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşmede, ABD'nin YPG'ye ağır silah yardımı, Rakka operasyonu gibi başlıkların da gündeme geleceği hatırlatılarak, görüşmeye ilişkin öngörüleri sorulan Yıldırım, şunları söyledi:

"Bunlarla ilgili bizim, Cumhurbaşkanımızın, hükümetimizin görüşü çok net, tutumumuz da çok net. Bu görüşümüzü bir kez daha en üst düzeyde Cumhurbaşkanımız muhatabıyla Sayın Trump'la ele alacak ve bunun doğuracağı olumsuz sonuçları ortaya koyacağız. Biz ABD'nin hem FETÖ hem de Suriye'de DEAŞ'la mücadele konusunda yeni yönetimin, eski yönetimin hatalarını tekrarlamayacağını ümit ediyoruz. Beklentimiz bu yöndedir. Öyle ümit ederiz ki bu görüşmede ilerleme kaydedilir ama sonuç ne olursa olsun Türkiye hem yurt içinde hem de yurt dışında ülkesine, milletine gelecek her türlü tehdidi bertaraf edecek kararlılığa ve güce sahiptir."

Yıldırım cuma namazını Mayfair İslam Merkezi'nde kıldı

Londra temaslarının son gününde, İngiliz basın mensuplarıyla kahvaltılı sohbet toplantısında bir araya gelen Yıldırım daha sonra yürüyerek Mayfair İslam Merkezi'ne geçti.

Burada cuma namazını kılan Yıldırım, sevgi gösterisinde bulunan vatandaşları selamladı.

Yıldırım'a, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül ile diğer yetkililer eşlik etti.

Muhabir: Sinan Uslu,Tayfun Salcı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın