Dolar
32.37
Euro
34.97
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,535.00
BTC/USDT
69,930.00
BIST 100
9,068.43
Kültür

'Bir Sanatçının İzinde: İstanbul-Paris-İstanbul' sergisi açıldı

İstanbul'da 1916'da dünyaya gelen Mario Prassinos'un farklı tekniklerdeki eserlerini bir araya getiren, "Bir Sanatçının İzinde:İstanbul-Paris-İstanbul" sergisi ziyarete açıldı.

24.05.2016 - Güncelleme : 24.05.2016
'Bir Sanatçının İzinde: İstanbul-Paris-İstanbul' sergisi açıldı Fotoğraf: Hilal Uştuk/AA

Istanbul

İSTANBUL

İstanbul'da 1916'da dünyaya gelen Mario Prassinos'un farklı tekniklerdeki eserlerini bir araya getiren, "Bir Sanatçının İzinde:İstanbul-Paris-İstanbul" sergisi ziyarete açıldı.

Pera Müzesindeki serginin açılışına katılan sanatçının kızı ve eserlerinin uzmanı Catherine Prassinos, babasının Türkiye'de doğduğuna dikkati çekerek, "Babamın doğumundan 100 yıl sonra burada bu sergiyi gerçekleştirme fırsatı yakalamış bulunduk. Babamın eserlerini, İstanbul'da Pera Müzesinde, kendisinin ve ailesinin yaşadığı semtte gerçekleştirmek bize Fransızca'daki 'bir şeyi olduğu yerde tamamlamak' deyimindeki gibi çok mantıklı göründü." diye konuştu.

İstanbul'a bir aşinalığı olduğunu aktaran Catherine Prassinos, şu bilgileri verdi:

"Her ne kadar babamın anlattığı, yaşadığı kent olmaktan çıksa da bizler, İstanbul'da yaşayanları, konuştukları dili, görüntüleri, manzaraları, binaları ve babamın eserlerine etki edebilecek her tür unsuru çok merak ediyorduk. Çünkü resim, dokuma ve gravürlerinde, birçok kaynaktan yararlanarak bir dünya yaratmış. Bunlar onun hayalindeki Türkiye aslında. Çünkü bu ülkeyi 6 yaşındayken terk etti ve bir daha asla geri dönmedi. Eserlerinde Fransa ve Yunanistan'ı da bulabilirsiniz. Unutmamak gerekir ki babamın eserlerini anlamak için bunlar temel unsurlar."

Sanatçının kızı, Mario Prassinos'un 1985'te Fransa'ya 108 eser bağışladığını belirterek, "Bu eserlerden 28'i burada sergileniyor. Bunların içinde, resimler, baskı ve dokuma çalışmalarıyla kağıt üzerine çini mürekkebiyle yapılmış çalışmaları var." dedi.

1985'te yaşama veda eden sanatçının eserleri, 14 Ağustos'a kadar Pera Müzesi'nde görülebilecek.

Muhabir: Hilal Uştuk

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın