Dolar
32.38
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,568.80
BTC/USDT
70,824.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, Kurumsal Haberler

Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Kumşişvili: Az gelişmiş üyelerin ihracatı artırılmalı

Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Kumşişvili, "Dengeli kalkınma için ticari engellerin kaldırılması ve az gelişmiş üyelerin ihracatının artırılması gerekmektedir" dedi.

Ecenur Çolak  | 22.05.2017 - Güncelleme : 22.05.2017
Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Kumşişvili: Az gelişmiş üyelerin ihracatı artırılmalı

Ankara

İSTANBUL

Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Dimitri Kumşişvili, "Dengeli kalkınma için ticaret engellerinin kaldırılması ve az gelişmiş üyelerin ihracatının artırılması gerekmektedir. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütüne (KEİ) üye devletler, topyekun kalkınma için birbirlerini desteklemelidir." dedi.

Kumşişvili, İstanbul'daki Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen ve Anadolu Ajansı'nın (AA) ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu KEİ 25. Kuruluş Yıl Dönümü Zirvesi'nde yaptığı konuşmada zirvenin, işbirliği yoluyla bütün üye ülkelerde barış ve refahın sağlanmasına katkıda bulunacağını belirtti.

Gürcistan'ın paylaşılan hedefler çerçevesinde aktif politika uygulamakta kararlı olduğunu vurgulayan Kumşişvili, üye ülkelerin enerjik çabalarıyla bölgenin ekonomik coğrafyasının gelişeceğini ve jeopolitik öneminin artacağını kaydetti.

KEİ'nin Asya ve Avrupa'yı birleştiren stratejik bir bölge olma yolunda önem kazandığına dikkati çeken Kumşişvili, ticaretin ekonomik büyüme ve istihdama katkıda bulunacağını söyledi.

Gürcistan'ın uluslararası ulaşım projelerine aktif katıldığını belirten Kumşişvili, ortak koridorun eski İpek Yolu'nun bulunduğu alanda onun görevini üstleneceğini anlattı.

Kumşişvili, Gürcistan'ın Türkiye ve diğer ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarıyla ulaşım, hizmet ve enerji gibi çeşitli sektörlerde fırsatlar barındırdığını ifade etti.

"Topyekun kalkınma için birbirimizi desteklemeliyiz"

Kumşişvili, "Uluslararası hukuk alanında daha fazla yapılması gereken şey var, özellikle sınırların dokunulmazlığı, ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı gibi. Bu konuda ortak çabalarımızı yoğunlaştırmalıyız. Ülkelerimiz aktif olarak Çin'in Altın Yol inisiyatifine katılıyor, bu aynı zamanda bir barış projesi." dedi.

Kumşişvili, şunları kaydetti:

"KEİ'nin kurumsal çerçevesinin de güçlendirilmesi, daha büyük bir güç kazanması açısından önemlidir. Daha fazla inisiyatife ve girişime ihtiyacımız var. Dengeli kalkınma için ticaret engellerinin kaldırılması ve az gelişmiş üyelerin ihracatının artırılması gerekmektedir. Sinerji, KEİ gündeminde kazan-kazan ilkesine göre yer almalıdır. Üye devletler, topyekun kalkınma için birbirlerini desteklemelidir. Siyasi zorluklara rağmen bölgede pek çok ilerleme sağladık. Temel hak ve hürriyetlere riayet ederek bunu daha da ileri götürebiliriz. 21. yüzyılda nihai ve cesur kararlar alınmalı. Liderler ortaklığı tesis edecek girişim ve sorumluluğu üstlenmeli. Bölgemizin sorumluluğunu üstlenmeli ve burada sürdürülebilir büyüme için özgün bir alan oluşturmalıyız."


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın