Dolar
32.35
Euro
34.92
Altın
2,221.61
ETH/USDT
3,561.00
BTC/USDT
70,968.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, Kurumsal Haberler

'Istanbul Photo Awards 2017' jürisi çalışmalarını tamamladı

AA tarafından düzenlenen uluslararası haber fotoğrafı yarışması "Istanbul Photo Awards 2017" jürisi, kazananları belirlemek için Kapadokya’daki çalışmalarını tamamlandı.

23.03.2017 - Güncelleme : 24.03.2017
'Istanbul Photo Awards 2017' jürisi çalışmalarını tamamladı

ANKARA

Anadolu Ajansı (AA) tarafından bu yıl üçüncü kez düzenlenen uluslararası haber fotoğrafı yarışması "Istanbul Photo Awards 2017" jürisi, kazananları belirlemek için Kapadokya’daki çalışmalarını tamamlandı.

Türk Hava Yolları (THY) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) sponsor olduğu yarışma, sadece bir fotoğraf yarışması olmanın yanı sıra, Türkiye’nin tanıtımını da sağlayan uluslararası bir fotoğraf etkinliğine dönüştü. Bu çerçevede Istanbul Photo Awards 2017 jüri buluşmasının, dünyanın en önemli doğal güzelliklerinden Kapadokya'da yapılmasına karar verildi.

Fotoğrafçılık alanında dünyaca tanınan isimlerden oluşan jüri üyelerinin, üç gün boyunca ön elemeyi geçen fotoğraflar içinden sekiz kategorideki ilk üç sırayı belirlemek üzere yürüttüğü çalışmaların ardından kazanan isimler belli oldu. Yarışmanın uluslararası jüri üyeleri tarafından belirlenen kazananlar, 27 Mart tarihinde dünyaya ilan edilecek.

Jüri üyeleri Kapadokya'yı gezdi

Jüri üyeleri, değerlendirmelerin tamamlanmasının ardından, Türkiye’nin doğa, tarih ve kültür turizminde önemli bir yeri olan Kapadokya’yı ziyaret ettikten sonra sıcak hava balon turuna katıldı. Peribacaları ve doğal oluşumları kuşbakışı izleyen jüri üyeleri ayrıca, testi kebabı gibi bölgeye ait pek çok yöresel yemekleri de tatma fırsatı buldu.

"Fotoğrafların kalitesi çok yüksek"

Kapadokya gezisi ve yarışmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Paris Match dergisinin Dijital Yayın Yönetmeni Marion Mertens, "Burada olmak ve tüm bu harika fotoğrafları incelemek muhteşem. Jürinin de çok farklı olduğunu düşünüyorum çünkü Rusya, Paris, Türkiye ve Avustralya gibi farklı ülkelerden birçok foto muhabiri ve editör burada bir araya geldi.” diye konuştu. Mertens, yarışmaya katılan fotoğrafların kalitesinin çok yüksek olduğunu belirtti.

Mertens, Kapadokya’ya ilk defa geldiğini belirterek, “Bölgenin değişik yapısından dolayı bazen Mars’taymış gibi hissediyorum. Buradaki insanlar oldukça cana yakın ve kültürü de çok ilginç. Benim için büyük bir keşif." ifadesini kullandı.

"Oldukça saygıdeğer bir yarışma"

Noor Ajansının ünlü fotoğrafçısı Yuri Kozirev de yarışmada çok sayıda önemli hikaye olduğunu vurgulayarak, “Istanbul Photo Awards yarışması çok iyi organize edilmiş bir yarışma ve bu yarışmaya başvuru yapmak için, fotoğraflarını göstermek için ilgilenen çok sayıda fotoğrafçı var. Evet ünlü World Press Photo yarışması var fakat fotoğrafçılara, fotoğraflarını sergilemeleri için alternatif bir seçenek sunmanın oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Bu yarışma oldukça saygıdeğer bir yarışma." değerlendirmesinde bulundu. 

"Dünyanın her yerinden başvuru var"

Foto muhabiri ve görsel medya danışmanı Georges De Keerle, Türkiye’de üçüncü kez bulunduğunu, Kapadokya’ya ise ilk defa geldiğini belirterek, “Kapadokya’yı kesinlikle inanılmaz güzel ve ilgi çekici  buldum. Sanki Büyük Kanyon Türkiye'de. Daha önce Büyük Kanyon'da bulundum fakat buranın muhteşem bir manzarası var. Üçüncü kez jüri üyesi olarak davet edilmek benim için onur ve şeref. Istanbul Photo Awards'a katkı sağlayabiliyor olmak muhteşem. Yarışma gittikçe daha büyük bir başarıya imza atıyor, dünyanın her tarafından çok fazla başvuru var.” şeklinde konuştu.

"En iyi fotoğrafçılar katılıyor"

Getty Images'in spor alanında usta foto muhabiri Cameron Spencer ise Türkiye'de ilk kez bulunduğunu anlatarak, Kapadokya mutfağının yöresel yemeklerini çok beğendiğini dile getirdi.

Spencer, jüri üyelerinden biri olduğu için onur duyduğunu kaydederek, "Jürinin bir parçası olarak davet edildiğim için minnettarım. Bu yıl hem tekil hem de seri haber kategorisi, spor kategorisi, portre ve doğa kategorisinde gerçekten çok güçlü fotoğraflar var. Fotoğrafların kalitesi mükemmel. Bunun yanı sıra bu yarışmaya dünyadaki en iyi  fotoğrafçılar da katılıyor. Bunun da daha birkaç yıl önce başlayan yarışmanın ustalık seviyesinin göstergesi olduğunu düşünüyorum. Bu yarışma özellikle haber ve spor alanı olmak üzere fotoğraf endüstrisi için gerçekten güven verici." değerlendirmesinde bulundu.

Atölye çalışmaları, konferans ve sergi

Anadolu Ajansı bu yıl jüri buluşmasına iki tamamlayıcı etkinlik ekliyor. Jüri buluşmasının hemen ardından, 24-26 Mart'ta İstanbul'da "Istanbul Photo Awards Workshop" ve "Istanbul Photo Awards Talks" düzenlenecek.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin desteğiyle gerçekleşecek etkinliklerden birincisi 24-26 Mart’ta yapılacak Istanbul Photo Awards Workshop olacak. Atölye çalışmasına, AA ve ulusal medyada çalışan genç foto muhabirlerin yanı sıra Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi fotoğraf bölümü öğrencilerinden oluşan toplam 16 kişi katılacak. Atölye çalışmasında, Noor Ajansı foto muhabirleri Yuri Kozyrev ve Stanley Greene deneyimlerini katılımcılarla paylaşacak.

Yuri Kozyrev ve Stanley Greene, 26 Mart Pazar günü saat 14.00'te Mimar Sinan Üniversitesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu'nda düzenlenecek "Istanbul Photo Awards Talks" başlıklı söyleşide fotoğraf severlerle buluşacak.

İstanbul Photo Awards’ta ödül alan fotoğrafların yer aldığı ilk sergi de 2 Nisan'da Tophane-i Amire’de açılacak.

Dünyanın en iyi haber fotoğrafçıları başvuruyor

"Istanbul Photo Awards” uluslararası haber fotoğraf yarışmasında geçen yıl "Yılın Fotoğrafı" ödülünü Abd Doumany’nin çektiği, “Suriyeli Çocukların Yardım Çığlığı” fotoğrafı kazanmıştı.

Sergey Ponomarev’in, New York Times için çektiği ve tekil haberde birincilik ödülü alan “Sığınmacılar” adlı fotoğrafı, daha sonra Pulitzer ödülüne de layık görülmüştü.

Önceki yıl ise "Yılın Fotoğrafı" ödülünü Daniel Berehulak'ın Ebola salgını sırasında Liberya’da çektiği fotoğraf kazanmıştı. Berehulak’ın ödül alan fotoğrafı, AA tarafından düzenlenen “Istanbul Photo Awards 2015’in ardından Pulitzer ödülüne de almıştı.​

Muhabir: Zuhal Demirci

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın