Politika

Başbakan Ahmet Davutoğlu: Avrupa'nın kaderi hepimizin kaderidir

Başbakan Davutoğlu, "Ankara'dan çok açık ve net bir mesaj vermek istiyorum, biz bir Avrupa halkıyız. Kıtanın kaderi hepimizin kaderidir, hepimizin ortak konusudur" dedi.

29.11.2015 - Güncelleme : 29.11.2015
Başbakan Ahmet Davutoğlu: Avrupa'nın kaderi hepimizin kaderidir

Ankara

BRÜKSEL

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyindeki AB-Türkiye Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmaya, Türkiye-AB ilişkileri açısından tarihi bir gün yaşandığını belirterek başladı. 

Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinin başlamasının Suriye'de, İsrail'de, Filistin'de de kutlandığını hatırlatan Davutoğlu, "Türkiye'nin AB'ye üye olmasıyla bu ülkelerin de AB'ye komşu olacaklarını" düşündüğünü, onlar için de bunun artı bir değer olduğunu belirtti. Başbakan Davutoğlu, "Bugün ortak kıtamızdaki ve çevredeki halklar için iyi, ümitli haberlere ihtiyacımız var çünkü sürekli kötü, olumsuz haberler alıyoruz" dedi. 

"Türkiye'yi de ailenin bir mensubu olarak görüyorsunuz"


1 Kasım seçimlerinin ardından ilk kez başbakan olarak Brüksel'de bulunduğunu anımsatan Davutoğlu, "Karşınızda yüzde 49,9 oy almış bir partinin başbakanı olarak bulunuyorum. Dün TBMM'deydim, büyük bir gururla söylüyorum, çevremizdeki bütün olaylara rağmen Türkiye'de çok dinamik bir demokrasi, temsil gücü çok yüksek bir parlamento, gelecek dört yıl boyunca ülkeyi yönetecek çok etkin bir hükümet var" dedi. 

"Doğru zamanda gerçekleşen bir toplantı"

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile geçen hafta telefonda görüştüklerini ve ortak sonuçlar üzerinde anlaştıklarını belirten Davutoğlu, "Bu, doğru zamanda gerçekleşen ve bütün liderler için bir şans olan bir toplantıdır" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye sınırında olan gelişmelerin, göç ve güvenlik konularını etkilediğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bu perspektiflerden hareketle hepimizin burada toplanması çok büyük fırsattır. Ankara'dan çok açık ve net bir mesaj vermek istiyorum, biz bir Avrupa halkıyız. Kıtanın kaderi hepimizin kaderidir, hepimizin ortak konusudur. Türkiye bu konuda elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır. Sadece göçmen krizine cevap vermenin ötesinde, bütün krizlere karşı durmaya hazırdır. Bizler Avrupa ailesinin bir üyesi olmak istiyoruz. Bir aile mensubu olarak da sizleri temin ederim ki Türkiye aileye daima olumlu bir katkı da bulunacaktır. Avrupa'nın başarısına katkıda bulunacaktır.

Muhabir: A. Eda Ünlü Özen,Özcan Yıldırım

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.