Dolar
32.33
Euro
35.07
Altın
2,219.89
ETH/USDT
3,553.80
BTC/USDT
70,640.00
BIST 100
9,079.97
Politika

Başbakan Davutoğlu: Kısa bir süre içerisinde Cizre'de operasyon tamamlanacak

Başbakan Davutoğlu, "Kısa bir süre içerisinde inşallah Cizre'de operasyon tamamlanacak. Türkiye'de her mücadele, demokratik hukuk kuralları içerisinde, şeffaf bir şekilde yürütülmektedir" dedi.

08.02.2016 - Güncelleme : 08.02.2016
Başbakan Davutoğlu: Kısa bir süre içerisinde Cizre'de operasyon tamamlanacak Fotoğraf AA: Murat Kaynak

ANKARA

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Almanya şansölyesi Angela Merkel ile Ankara'da basın toplantısı düzenledi.

Cizre'de yaralıların bulunduğu öne sürülen binaya operasyon yapıldığı iddiası hakkında da konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Dün çıkan haberlerle ilgili olarak, resmi olarak bizim tarafımızdan yayınlanmamış, teyit edilmemiş hiçbir habere itibar edilmemesi lazım. Bu sabah Şırnak Valiliğimizce bir açıklama yapıldı, sadece ona itibar edilsin. Öyle bir intiba oluşturuluyor ki sanki bir binada çok sayıda yaralı vardı ve oraya yapılan operasyonla çok sayıda ölüm olayı gerçekleşti. Böyle bir durum, yaralıların mevcudiyeti anlamında da bir durum teyit edilmedi" ifadelerini kullandı.

"Cizre'de operasyon tamamlanacak"

"Önümüzdeki kısa bir süre içerisinde inşallah Cizre'de operasyon tamamlanacak. Türkiye'de her mücadele, demokratik hukuk kuralları içerisinde, şeffaf bir şekilde yürütülmektedir. Herhangi bir şekilde, kamuoyunu olumsuz şekilde etkileyecek algı operasyonlarına dikkat edilmesi gerekir. Bu sabah Valiliğimizin yaptığı açıklama, bu anlamda temel referans olarak alınmalıdır, diğer haberlerin bir kısmı önemli ölçüde spekülatif nitelik taşıyabilir. Bu konularda da kamuoyumuzun dikkatli olması icap eder."

"Bizim için en kutsal şey vatandaşlarımızın can, mal ve özgürlüklerini korumaktır"

Başbakan Davutoğlu konuşmasının devamın şu ifadelerde bulundu:

"Bilinsin ki Türkiye Cumhuriyeti devleti Avrupa standartlarında bir demokrasidir. Avrupa standartlarında bir demokrasi teröre karşı hangi tedbirleri alıyorsa biz o tedbirleri alırız. Bu konuda gelecek eleştirileri dinleriz ama bizim için en kutsal şey, vatandaşlarımızın can, mal, namus ve genel insan hak ve özgürlüklerini korumaktır. Cizre ve Silopi'de yürüyen operasyonlar, yanı başında hiçbir devlet otoritesi kalmamış bir bölgeden sızan teröristlere karşı yürüyen faaliyetlerdir. Dünyanın hiçbir yerinde, demokratik bir ülke, halkına hesap veren bir ülke, ülkesinin bir bölgesinde, bir başka silahlı grubun bulunmasına müsamaha göstermez. Demokrasilerde güç kullanma yetkisi, sadece ve sadece halka hesap vermek durumunda olan meşru güvenlik güçlerindedir. Benim vatandaşlarımın can güvenliği, teröristlerin özgürlük alanlarından daha önceliklidir. Bu, Fransa için nasıl doğruysa Türkiye için o kadar doğrudur. Fransız ordusu Fransa'nın başkenti Paris'e kendi halkını korumak için teröristlere karşı gerekli güvenlik desteğini sağlamışsa biz de silah deposu haline getirilen Cizre'de, Silopi'de, Sur'da kendi vatandaşlarımızın hayatını korumak için her türlü tedbiri alırız. Bunun demokrasi ile ve sivil özgürlüklerle ilgili hiçbir aykırı yönü yoktur."

"Yaralılara erişim engellenmeye çalışıldı"

Defalarca olay yerine ambulans gönderdiklerini ve ambulanslarla bu yaralıların taşınmasını istediklerini hatırlatan Davutoğlu, "Bu yaralıların çoğu terörist unsurlar. Buna rağmen her türlü çaba gösterildi. Ancak bildiğiniz gibi bu ambulansların yaralılara erişimi de engellenmeye çalışıldı, yaralıların ambulanslara girişi de... Varsa bir yaralı... Bu da teyit edilemeyen bir haberdi" dedi. 

Kısa bir süre içerisinde Cizre'de operasyonun tamamlanacağı bilgisini paylaşan Davutoğlu, "Türkiye'de her mücadele, demokratik hukuk kuralları içerisinde, şeffaf bir şekilde yürütülmektedir. Herhangi bir şekilde, kamuoyunu olumsuz şekilde etkileyecek algı operasyonlarına dikkat edilmesi gerekir. Bu sabah Valiliğimizin yaptığı açıklama, bu anlamda temel referans olarak alınmalıdır, diğer haberlerin bir kısmı önemli ölçüde spekülatif nitelik taşıyabilir. Bu konularda da kamuoyumuzun dikkatli olması icap eder" diye konuştu. 

"Fransa için nasıl doğruysa Türkiye için o kadar doğrudur"

Fransa'da Paris saldırısı sonrasında Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Fransız ordusunu Paris'e davet ettiğini anımsatan Davutoğlu, "Ben o günlerde Brüksel'e de gittim, her bir köşede asker vardı, ordu vardı. Çünkü; Fransız halkının ya da Brüksel'de yaşayan Avrupalıların can güvenliği teröristlerin hareket alanı ve özgürlüklerinden daha önemlidir, dünyanın her yerinde bu böyledir. Benim vatandaşlarımın can güvenliği, teröristlerin özgürlük alanlarından daha önceliklidir. Bu, Fransa için nasıl doğruysa Türkiye için o kadar doğrudur. Fransız ordusu Fransa'nın başkenti Paris'e kendi halkını korumak için teröristlere karşı gerekli güvenlik desteğini sağlamışsa biz de silah deposu haline getirilen Cizre'de, Silopi'de, Sur'da kendi vatandaşlarımızın hayatını korumak için her türlü tedbiri alırız. Bunun demokrasi ile ve sivil özgürlüklerle ilgili hiçbir aykırı yönü yoktur" değerlendirmesinde bulundu. 

"193 ülkenin bulunduğu dünyada Türkiye nasıl 195'inci sırada"

Merkel'in kendisinden Almanya'dayken aralarında Alman gazetecilerin de olduğu bazı isimler için akreditasyon talebinde bulunduğunu belirten Davutoğlu, "Seçimler sonrasına bazı görev değişiklikleri dolayısıyla zaman alan işlemlerdi. Bugün sabah itibarıyla gerekli talimatları verdim. Türkiye'ye herkes girebilir. Bütün gazetecilere Türkiye açıktır. Türkiye'nin hapishanelerinde de gazetecilik işleri dolayısıyla bir cezalandırma söz konusu olmamıştır. Türkiye'de hapiste bulunduğu söylenen gazetecilerin çoğu 90'lı yıllardan bugüne intikal eden dosyalar olup bunların bir terör olayında yangın çıkarmak, otobüse saldırmak, elinde sarı basın kartı olması kimseyi kamu düzenini ihlal etme hakkı vermez. Bu konuların hepsine Türkiye gerekli cevabı verir. Ayrıca 193 ülkenin bulunduğu dünyada Türkiye nasıl 195'inci sırada oldu onu da merak ediyorum" diye konuştu. 

Muhabir: Kadir Karakuş,Aynur Ekiz,Cüneyt Ateş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın