Dolar
32.53
Euro
34.98
Altın
2,332.15
ETH/USDT
3,175.00
BTC/USDT
64,925.00
BIST 100
9,716.77
Politika

CHP'den ABD'nin Kudüs kararı için BM Genel Kurulu çağrısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, ABD'nin Kudüs kararıyla ilgili BMGK'da oy birliği sağlanamazsa, Türkiye'nin konuyu BM Genel Kurulu'na taşıması çağrısında bulundu.

Coşkun Ergül  | 18.12.2017 - Güncelleme : 18.12.2017
CHP'den ABD'nin Kudüs kararı için BM Genel Kurulu çağrısı

TBMM

TBMM

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını kınadığını anımsattı. İstanbul'da İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi yapıldığını ifade eden Yılmaz, Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden beklenen seviyenin altında katılım olduğunu üzülerek gördüklerini söyledi. 

Filistin tarafının ABD'nin kararını BM Güvenlik Konseyi'nin gündemine getirmek istediğini ve Mısır'ın, BM Güvenlik Konseyi'ne bugün ya da bir iki gün içinde sunulmak üzere bir taslak hazırlığı duyumu aldıklarını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Kudüs kararını alan ABD, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyelerinden birisi. ABD'nin bu kararı veto edeceği aşikar. Peki, ABD'nin bu kararı veto etmesinden sonra izlenecek yol ne olabilir? BM Genel Kurulu'nun 1947 yılında aldığı 777-A sayılı bir karar var. Bu kararın adı 'Barış İçin Birlik' kararı. Bu kararda, 'Güvenlik Konseyi üyeleri arasında oybirliği sağlanamaması halinde Genel Kurul bu işe el atar; BM Güvenlik Konseyi'nin daimi ile geçici üyeleri dahil olmak üzere 15 üyesinin yarıdan bir fazlasının desteği ile (7 üye) konu BM Genel Kurulu'nun gündemine getirilir ve orada oylanır' deniliyor. Bu yol, BM Güvenlik Konseyinde oy birliği ile alınan kararlarda tıkanma, uluslararası barış ve istikrara yönelik ciddi tehdit olması halinde, BM Güvenlik Konseyi'nin etrafından dolanıp bir karar alabilmenin yegane yoludur."

Öztürk Yılmaz, bu kararın, ABD askerlerinin Kore'ye yerleştirilmesi ve Güney Kudüs'teki yerleşim yeri konusunda ABD'nin olabilecek vetosunu aşmak için kullanıldığına dikkati çekti.

Böyle bir yöntem ve yol olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Peki bu yöntemi kim yapacak? İstanbul'daki zirveye 57 ülke katıldı ama bu yeterli olmayacak. AB ülkelerin tamamı ile Afrika ve uzak doğu ülkelerinin çoğu Trump'ın bu kararına karşı. Hükümete sesleniyoruz, hamaset yerine bu yolu deneyin. Yegane meşru ve sonuç alınabilecek yol, 'Barış İçin Birlik' kararı çerçevesinde takip edilebilecek yoldur. Bunu öneri olarak sunuyoruz." diye konuştu.

Muhabir: Coşkun Ergül



Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.