Dolar
32.37
Euro
34.97
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,535.00
BTC/USDT
69,930.00
BIST 100
9,068.43
Politika

Yeneroğlu: 'Tutuklulara kötü muamele iddiaları'na ilişkin komisyona başvuruda bulunulmadı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu, İnsan Hakları İzleme Örgütü de dahil herhangi bir insan hakları organizasyonundan son aylarda tutuklulara işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin somut başvuruda bulunulmadığını bildirdi.

27.10.2016 - Güncelleme : 27.10.2016
Yeneroğlu: 'Tutuklulara kötü muamele iddiaları'na ilişkin komisyona başvuruda bulunulmadı

TBMM

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) "Açık Çek: Türkiye’de Darbe Sonrası İşkenceye Karşı Koruma Tedbirlerinin Askıya Alınması" başlıklı raporuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

İşkence iddialarının Türkiye'nin itibarını zedelemek maksadıyla öne sürülemeyeceği gibi ideolojik reflekslerle karşılanamayacak kadar da ağır iddialar olduğunu belirten Yeneroğlu, "Bu nedenle, her bir iddianın takibi gereken hassasiyetle yürütülmektedir. Öte yandan bu iddiaların ağırlığına aykırı bir biçimde takdim edilmesi, siyasi aktivist edasıyla tek taraflı ve çözüm değil, itham derdiyle ele alınmış olması insan haklarına asla hizmet etmemektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Yeneroğlu, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar, İnsan Hakları İzleme Örgütü de dahil herhangi bir insan hakları organizasyonundan, son aylarda tutuklulara işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin, komisyonumuza somut bir başvuruda bulunulmamıştır. Hal böyleyken HRW’nin işkence iddialarıyla ilgili İçişleri veya Adalet Bakanlığımızdan görüş almaksızın, tek taraflı beyanatlarla mesnetsiz bir şekilde yayımladığı raporun insan haklarına hizmet etmediği ortadadır.

Spekülatif bir nitelikte olan bu raporda, olağanüstü halin (OHAL) ardından yürürlüğe giren kanun hükmünde kararnamelerle (KHK), işkenceye karşı koruma yasalarının kaldırıldığı, dolayısıyla hukuksuz bazı muamele ve işkence ortamının oluşturulduğu gibi asılsız iddialar dile getirilmektedir. Oysa HRW tarafından toplanan iddiaların ekseriyeti KHK'ların öncesine dayanmaktadır. Ayrıca iddiaların aksine OHAL ile birlikte alınabilecek tedbirler kanunla belirlenmiştir ve yaşam hakkı ve işkence yasağına aykırı tedbirlerin alınması hiçbir şekilde mümkün değildir. Yine işkence yaptığı iddia edilenlerin korunması mümkün olmadığı gibi KHK ile iddia edilen eylem biçimlerinin cezai sorumluluktan muaf olduğu yorumu da gerçeği yansıtmamaktadır."

Muhabir: Coşkun Ergül

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.