Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,211.26
ETH/USDT
3,590.80
BTC/USDT
70,923.00
BIST 100
8,996.87
Spor, Basketbol

Fenerbahçe'den 'Kizer' açıklaması

Fenerbahçe, KBSL Galatasaray ile oynanan maçta rakip takımın çift pasaportlu oyuncusu Lynetta Kizer konusunda bir açıklama yayınladı.

Ercan Doğan  | 29.11.2015 - Güncelleme : 29.11.2015
Fenerbahçe'den 'Kizer' açıklaması

İstanbul

İSTANBUL

Fenerbahçe Kulübü, Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nde (KBSL) Galatasaray ile oynanan maçta rakip takımın çift pasaportlu oyuncusu Lynetta Kizer konusunda müsabakada oynama uygunluğu bulunmadığına ilişkin her türlü hukuki başvuru hakkının Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) nezdinde kullanıldığını bildirdi. 

Kulübün internet sitesinde yer alan açıklamada, TBF tarafından yürürlüğe konulan sicil yönergesinin, birden fazla vatandaşlık hakkına sahip sporcunun ilk tescilinde kullanacağı vatandaşlık hususunda basketbolcunun beyanını esas olarak kabul ettiği belirtilerek, "Söz konusu düzenlemenin devamında ise birden fazla vatandaşlık hakkına sahip oyuncuların, ilk tescil oldukları vatandaşlıklarına bağlı olarak işlemlerinin sürdürüleceği ve bunun hiçbir şekilde değiştirilemeyeceği öngörülmüştür. Bu düzenlemeye uygun şekilde Galatasaray Kulübü Kadın Basketbol Takımı oyuncusu Kizer, ilk tescili anında Bosna Hersek pasaportunu TBF'ye sunmuş ve Bosna Hersek vatandaşlığına bağlı olarak işlemleri sürdürülerek Avrupalı oyuncu statüsüne alınmıştır. Nitekim bu oyuncu KBSL'nin 5. haftasında Abdullah Gül Üniversitesi'ne karşı Avrupalı oyuncu statüsünde oynamıştır" denildi.

TBF sicil yönergesinin düzenlemeleri gereğince, Kizer'in tescil anında tercih ettiği Bosna Hersek vatandaşlığına uygun şekilde işlemlerin sürdürülmesinin gereklilik olduğu iddia edilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Bu sebeple Bosna Hersek vatandaşı olarak lisans işlemlerinin yapılması, Bosna Hersek vatandaşlığı gereği Avrupalı statüsünde oynayabilmesi için TBF tarafından öngörülen uygunluk kriterlerini sağlaması ve bunları sağlayana kadar lisans işlemlerinin sonuçlandırılmaması (lisansın askıda olması) bir zorunluluktur. TBF’nin kendisi tarafından yürürlüğe konmuş bir yönergesindeki, söz konusu uygunluk kriterlerini sağlayamayan oyuncuya kolaylık sağlamak adına, yönergeye aykırı ve yasak olmasına rağmen oyuncunun ilk tescil anında beyan ettiği vatandaşlığını değiştirmesine izin verebilmesi mümkün değildir. TBF'nin bu oyuncunun lisansını askıya alması gerekmektedir. Keza TBF'nin KBSL'de oynama uygunluğunun bulunmayan bu oyuncuyu, KBSL maçlarında oynatan Galatasaray'ın, bu oyuncuyu oynattığı tüm müsabakalarda hükmen yenik sayılmasına karar vermesi de hukuki bir zorunluluktur."

Muhabir: Ercan Doğan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.