Gündem

Bab'da savaşın izleri silinmeye çalışılıyor

Terör örgütü DEAŞ'ın Halep'in Bab ilçesine verdiği hasarın boyutu, haftalar sonra ortaya çıktı.

28.03.2017 - Güncelleme : 28.03.2017
Bab'da savaşın izleri silinmeye çalışılıyor

GAZİANTEP/HALEP - Kerem Kocalar

Terör örgütü DEAŞ'ın Halep'in Bab ilçesine verdiği hasarın boyutu, haftalar sonra ortaya çıktı. Bab'a yakınlarının yardımıyla dönenler, iç savaş sırasında hasar gören ev ve iş yerlerini onarmak için hummalı çalışmalar yürütüyor.

Fırat Kalkanı Harekatı sırasında terör örgütü DEAŞ'ın merkezi konumundaki Rakka'ya açılan kapısı olan ve hemen her tarafına el yapımı patlayıcılar (EYP) döşenen Bab şehri, aylar süren şiddetli çatışmaların ardından Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) desteklediği Özgür Suriye Ordusunca (ÖSO) ele geçirildi.

Terör örgütü DEAŞ'ın kontrolündeyken nüfusu 20 bine kadar düşen ve bir kısmı "canlı kalkan" olarak kullanılan yöre halkı, özgürlüğüne kavuşmasının ardından yaşadıkları bölgenin imarına destek oluyor.

Türkiye'de geçici olarak barınan sığınmacıların yanı sıra Suriye'nin farklı bölgelerindeki vatandaşların göç etmesiyle 80 bin kişinin yaşadığı şehre dönüşen Bab'da birçok ev, iş yeri, ana cadde ve sokak halen savaşın izlerini taşıyor.

Yakınlarının yardımıyla şehre dönen halk, iç savaş sırasında hasar gören ev ve iş yerlerinin inşaatında çalışarak, yaşamın normalleşmesine katkıda bulunuyor. Yaz dönemini aileleriyle Bab'da geçirmeyi planlayan aileler, her gün bulabildikleri nakliye araçlarıyla ilçenin yolunu tutuyor.

Ticaret yolları da tahrip edildi

"Suriye'nin ticaret yolu" olarak bilinen ve EYP'lerin etkisiyle büyük oranda tahrip edilen Azez-Cerablus-Bab hattını birbirine bağlayan karayolu da gönüllülerin desteğiyle onarılıyor. İlçeye tersine göçün yoğunlaşmasıyla yöre halkı da ÖSO birliklerinin denetiminde onarım çalışmalarının başladığı yollarda çukurların kapatılmasına katkıda bulunuyor.

ÖSO birliklerinin bölgede EYP kontrolünün ardından yollarda yama çalışmalarını yürüten vatandaşlardan Hüseyin Abdullatif, teröristlerin bölge halkını yerinden yurdundan ettiğini, çevreye zarar verdiklerini, kimi insanların da ölümüne neden olduğunu söyledi.

Bab'ın terör örgütünün kontrolünde olduğu dönemde evlerinden çok fazla dışarı çıkamadıklarını ve adeta kabus dolu günler geçirdiklerini anlatan Abdullatif, "Bu topraklar bizim geleceğimiz. İnşallah buralar eskisinden daha iyi olacak. Biz de elimizden geldiğince buna katkı sunacağız." diye konuştu.

Hüseyin Mustafa ise yolları şu anda asfaltlamanın mümkün olmadığını ancak daha iyi duruma getireceklerini belirterek, "En azından şimdilik daha iyi konuma getirmek için mücadele ediyoruz." dedi.

İlçe merkezinde yıkılan evinin onarımını yapan 4 çocuk babası Hasan Yahya da terör örgütünün Bab'a verdiği hasarın çok büyük olduğunu dile getirdi.

Yahya, "DEAŞ, bu topraklara büyük zarar verdi. Bizi 50 yıl geriye götürdü ama biz bunu da aşacağız. DEAŞ, Bab'ı 50 yıl geriye götürdü. Biz el ele verecek, bunların üstesinden geleceğiz." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.