Gündem

'FETÖ çatı davası'na devam edildi

Darbe girişiminden önce açılan ve aralarında terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in de bulunduğu 73 sanığın yargılandığı FETÖ/PDY çatı davası duruşmasına devam edildi

28.03.2017 - Güncelleme : 29.03.2017
'FETÖ çatı davası'na devam edildi

ANKARA

Darbe girişiminden önce açılan ve aralarında terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in de yer aldığı 73 sanığın yargılandığı Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) çatı davasına, eski Zaman gazetesi İmtiyaz Sahibi Alaeddin Kaya'nın savunmasıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Hidayet Karaca, Alaeddin Kaya, Ali Çelik ve İlhan İşbilen ile bazı müştekiler ve tarafların avukatları katıldı.

Sanıklar Dilaver Azim ve Kazım Avcı'nın tutuklu bulundukları cezaevinden telekonferans sistemiyle bağlantı kurduğu duruşmada, davanın tutuklu sanıklarından eski Zaman gazetesi İmtiyaz Sahibi Alaeddin Kaya'nın geçen duruşmada başlanan savunmasına devam edildi.

Sanık Kaya, iddianamedeki kendisiyle ilgili örgütün basından sorumlu imamı olduğu ve Basın İlan Kurumundan menfaat temin ettiği iddialarının dayanaktan yoksun olduğunu belirterek, hiçbir iddianın hesabını veremeyecek durumda olmadığını, bazı hastalıkları bulunduğunu ama buna rağmen devlete, millete hesap vermekten geri durmayacağını kaydetti. 

"Etkin pişmanlıktan yararlanmak istiyorum"

Bir gazetede "FETÖ'den istifa ettim" şeklindeki sözlerinin manşet yapıldığını, bu konuda savcılığa dilekçe verdiğini ancak ne emniyet ne de savcılıktaki işlemleri sırasında kendisine etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyip istemediğinin sorulmadığını savunan sanık Kaya, "Bugüne kadar da bilmiyordum. Bugün etkin pişmanlıktan yararlanmak istiyorum. Bugüne kadar gelen tanıkların hepsine bedel laflar etmişimdir." dedi.

Cemaatin okullar ve yurtlar dışında bankacılık gibi farklı sektörlerde iş yapmasına karşı olduğunu, bunu her zaman dile getirdiğini ifade eden Kaya, yayıncılık ve Zaman gazetesinin yayın hayatına başlama süreçlerini anlattı ve bu süreçlerin cemaatin dışında kendi ticari faaliyetleri olduğunu öne sürdü.

ABD'de yaşayan gazeteci Hakan Yavuz'un bir köşe yazısında yer verdiğini söylediği "Hedef kendi hayatımız, devlet ve devleti yönetmek değil" ifadesini okuyan sanık Kaya, "Cemaatler asli görevleriyle sınırlı faaliyet yürütmeli o da birilerine yardımcı olmak olmamı. Ben tarafgir olmayı sevmedim. Sağ - sol ayırmaksızın insanlara naif güzel bir bakışım var. Adı ne olursa olsun değil terör örgütü kurmak, sempati duymak, katılmak sadece lanetlemişimdir. Bilmeden verdiğim selamı geri almışımdır. Bana cemaat mi, devlet mi derseniz, devlet derim. Cemaatin yönettiği bir ülkede yaşamak istemem. Hangi cemaat olursa olsun." değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Kadir Karakuş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın