Dolar
32.35
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,567.40
BTC/USDT
70,793.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

'Sünnilerin baş belası DEAŞ Kürtlerin ise PKK'dır'

Iraklı kanaat önderleri, terör örgütleri PKK, PYD ve DEAŞ'ın saldırılarına tepki göstererek, Müslümanlara büyük zarar verdiğine işaret etti.

27.10.2016 - Güncelleme : 27.10.2016
'Sünnilerin baş belası DEAŞ Kürtlerin ise PKK'dır' Fotoğraf: AA/Fikret Kavgalı

DİYARBAKIR - Ömer Yasin Ergin

Alimler ve Medreseler Birliğinin (İTTİHAD) davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Iraklı kanaat önderleri, Irak'ta yaşanan gelişmeleri ve Musul operasyonunu değerlendirdi.

İslami Hareketin Batı Irak sorumlusu Şeyh Abbas El Kurdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Terör örgütleri DEAŞ ve PKK'nın aşırılıkta en uç noktada olduklarını vurgulayan Kurdi, şöyle konuştu:

"İslami anlamda aşırılığın en uç noktası DEAŞ'tır. DEAŞ nasıl ki beldeleri harap edebiliyorsa, sosyalizmin aşırılığı olan PKK ve PYD de beldeleri harap ediyor. Bizler aşırılığa düşmemeliyiz, eğer düşersek sosyalizmin PKK'sı, İslam'ın da DEAŞ'ı gibi bir durum ortaya çıkar. Müslümanlar olarak orta yolu bulabilmeliyiz. Irak ve Şam'daki ehli sünnet için DEAŞ tam bir baş belasıdır. Onlar onunla cezalandırılmış durumdalar. Aynı durum biz Kürtler için PKK adıyla geçerlidir. Nasıl ki Sünnilerin baş belası DEAŞ ise biz Kürtlerin de baş belası PKK'dır."

"Şii milislerin yaptığı tahribat DEAŞ'ınki gibidir"

Kurdi, onlarca ülkenin Musul'a müdahale etmek bahanesiyle Irak'ta bulunduğunu anımsatarak, Musul'daki savaşın anlaşmalı ve çok kirli planlarının olduğunu savundu.

Türkiye'nin, oradaki oyunu bozmak amacıyla operasyona dahil olmak istediğine vurgu yapan Kurdi, "Türkiye'nin, Musul'a müdahil olmak istemesinin nedeni iki yıl önce DEAŞ'tan kurtarılmış olan Tikrit, Felluce, Ramadi ve daha birçok muhafazaya halk halen giremediği içindir. Şii milislerin yaptığı tahribat DEAŞ'ınki gibidir. Türkiye bu konuya girdi ve inşallah Musul halkı sağ salim bir şekilde evlerine dönecektir." ifadelerini kullandı.

Musul halkının, savaşın ortasında kaldığına dikkati çeken Kurdi, "Halk, DEAŞ ve Şii milislerin oluşturduğu Haşdi Şabi milisleri arasındaki savaşta kalmaktadır. Irak ordusu, aslında bahsedilen Irak ordusu değildir. Irak ordusu 2003'te bitirilmiş olan ordudur. Bu ordu ise mezhep eksenli oluşturulmuş bir ordudur. Tüm Irak halkını temsil etmemektedir." diye konuştu.

"Türkiye'nin yanındayız"

Irak'ın Erbil kentinde yaşayan kanaat önderlerinden Nazir Reşid de dünyada yaşanan tüm olumsuz gelişmelerde Yahudi ve ABD'nin parmağının olduğunu söyledi.

Irak ve Suriye'de yaşanan olayların ABD'nin senaryolarının bir gereği olduğunu savunan Reşid, oralarda Müslümanların mallarının yağmalandığını, kadınların namuslarının çiğnendiğini belirtti.

Reşid, Musul'daki savaşın aslında "Musul ticareti" olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

" DEAŞ'ı kullanıyorlar, Ramadi, Tikrit ve Felluce'yi yerle bir ettiler. DEAŞ'ın olduğu noktalar Sünnilerin yaşadığı yerlerdir. Sünnilerin yaşadığı yerler de petrolün en yoğun olduğu yerlerdeler. Sadece bir senaryo uyguluyorlar ve bu senaryonun ikinci aşamasına gelindi. İcat ettikleri bir grubun son kullanma tarihi geçtiği için onun ticaretini uyguluyorlar. Son olarak da Musul'u paramparça edecekler. Asıl sebep ise biz Müslümanların tefrikada olmasıdır."

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin Türkiye hakkındaki açıklamalarının haksızlığına vurgu yapan Reşid, "Bizler Türkiye'nin yanındayız. Türkiye, tüm Müslümanları kucaklayan bir yapıya, lidere sahiptir. Ehli sünnet çizgisinde İslam'ı savunan tek bir devlet var o da Türkiye'dir." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın