Yaşam

Engelini para-tekvando ile aştı

Gaziantep'te 8 yıl önce geçirdiği kaza sonucu iki kolu kopan ve evine kapanan Mahmut Boztepe, 3 yıl önce tanıştığı para-tekvando sayesinde sosyal hayatta tekrar yerini aldı.

Özkan Beyer  | 26.09.2016 - Güncelleme : 27.09.2016
Engelini para-tekvando ile aştı

Gaziantep

GAZİANTEP - ÖZKAN BEYER

Gaziantep'te 8 yıl önce geçirdiği kaza sonucu iki kolu kopan Mahmut Boztepe, para-tekvando sayesinde yeniden hayata tutundu.

Yaşamına yeniden yön vererek, hayatına sporu katan 19 yaşındaki Mahmut Boztepe'nin yaşamı 8 yıl önce geçirdiği kaza nedeniyle değişti. Ailesiyle fıstık hasadı yaparlarken kollarını çalışır vaziyetteki traktörün kuyruk miline kaptıran Boztepe, kollarının kopması yüzünden zor günler yaşamaya başladı. Dikilen kollarını kullanamadığı için bir dönem hayata küsen Boztepe, dış dünyaya kapattığı kapılarını fizyoteraparisti sayesinde 3 yıl önce tanıştığı para-tekvando ile yeniden açtı.

Kısa sürede tekvandoda başarıyı yakalayan genç sporcu, bir süre önce Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen ve 30 ülkeden 130 sporcunun mücadele ettiği Avrupa Şampiyonası'nda 61 kilogramda bronz madalyanın da sahibi oldu.

Boztepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 yıl önce geçirdiği kaza sonucu engelli olduğunu, yaşadığı sıkıntıları ilk başlarda kabullenmekte zorlandığını ifade etti. Kazada kopan kollarının dikildiğini ancak kollarını kullanamadığını anlatan Boztepe, engelli olduğu için bir süre evden çıkmadığını söyledi.

Kollarını yeniden kullanabilmesi için gittiği fizyoterapist sayesinde para-tekvando ile tanıştığını anlatan Boztepe, "Sporla tanıştıktan sonra dışarı çıkmaya başladım. Bu spor dalı, bana çok destek verdi. Eskiden gizlenerek geziyordum, şu anda açık açık engelimizin olmadığını herkese gösteriyorum." dedi.

"İlk başlarda kollarını gizliyordu"

Sporcunun antrenörü Nurullah Celep de para-tekvandonun, engellilerin diğer branşlara göre iki kat daha fazla çalışabilecekleri bir spor olduğunu söyledi.

Engellilerle çalışmanın özen gerektirdiğini dile getiren Celep, Boztepe'nin Varşova'da katıldığı müsabakada aldığı derecinin de özenli çalışmanın bir sonucu olduğunu belirtti.

Boztepe'nin spora başladığı dönemde antrenmanlara kollarını gizleyerek geldiğini anlatan Celep, "Kendisiyle gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra artık kollarını gizlememeye başladı. Artık kollarını gizleme ihtiyacı duymadan tişörtüyle antrenmanlara geliyordu. Spor sayesinde engelini aştı. Artık ona engelli gözüyle bakmıyoruz. Kendisiyle gurur duyuyorum." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.