Yaşam

Engelli ve yaşlılar için merdiven asansörü üretildi

Ordu'da bir makine ve otomasyon firmasınca yaşlı ve engelliler için farklı bir tasarımla üretilen merdiven asansörü, Altınordu ilçesinde bir yaşlının yaşadığı binaya kuruldu.

23.02.2017 - Güncelleme : 23.02.2017
Engelli ve yaşlılar için merdiven asansörü üretildi

ORDU - HAYATİ AKÇAY

Ordu'da bir makine ve otomasyon firması, yaşlı ve engelliler için farklı bir tasarımla merdiven asansörü imal etti. Firma yetkilileri, merdiven asansörü için Türk Patent Enstitüsüne başvuru yaptı.

Ordu'daki bir makine ve otomasyon firması, Altınordu ilçesinde üçüncü kattaki evine çıkmakta zorlanan bir yaşlının talebi üzerine farklı bir asansör sistemi kurmaya karar verdi. Binada asansör boşluğu olmaması üzerine merdiven tavanlarına ray döşendi. Firma, daha sonra kurulan ray sistemine akü yardımıyla çalışan tek kişilik koltuk ekledi.

Sistem ile yürümekte zorlananlar oturduğu koltuktaki joistik kolunu ya da uzaktan kumandayla sistemi çalıştırarak evine rahatlıkla inip çıkabiliyor.

Firma yetkilisi Ali Kemal Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merdiven asansör sisteminin Türkiye ve dünyadaki benzerlerinden farklı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bilinen merdiven asansörleri yerden, duvar dibinden veya merdiven korkuluklarından tutunarak tırmanan sistemlerdir. Ancak bizim geliştirdiğimiz sistem bunlardan tamamen farklı olarak tavandan raylı sistem ve doğal denge unsurları kullanılarak geliştirilmiştir."

Sistem tüm binalarda, alt ve üst geçitlerde kullanılabiliyor

Sağlam, benzer sistemin rahatlıkla alt ve üst geçitlerde de kullanabileceğini, yine aynı şekilde bu okul, hastane, huzurevi ve bakım evleri gibi kamu kurumlarında da oluşturulabileceğini kaydetti. 

Sağlam, geliştirdiği merdiven asansörünün kullanılan malzemelerinin tamamen yerli olmasından dolayı kurulum ücretlerinin dünya ölçeğine göre daha düşük olduğunu sözlerine ekledi.

Altınordu ilçesi Şarkiye Mahallesi'ndeki 50 yıllık binasına merdiven asansörünü kurduran İhsan Hekimoğlu (75), daha önce felç geçirdiğini ve yürümekte zorlandığını, bu nedenle evinin merdivenlerini çıkmakta zorluk çektiğini ifade etti.

Önce binanın dışından evine standart bir asansör kurdurmayı istediklerini söyleyen Hekimoğlu, ancak bunun binaya uygulanması mümkün olmadığından başka arayış içerisine girdiklerini belirtti.

Hekimoğlu, bir süre sonra Ordu'da bir firmanın bu yönde farklı tasarımlar yaptığını öğrendiklerini ve firma yetkilileriyle temas kurduklarını anlattı. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.