Dolar
32.37
Euro
34.95
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,526.40
BTC/USDT
69,796.00
BIST 100
9,092.21
Yaşam

Hiç görmedikleri ülkelerinden uzakta büyüyorlar

Suriye'de 2011'de çıkan savaş nedeniyle vatanlarını terk etmek zorunda kalan Suriyeli ailelerin Türkiye'de dünyaya gelen çocukları, hiç görmedikleri ülkelerinden uzakta büyüyor.

18.12.2017 - Güncelleme : 19.12.2017
Hiç görmedikleri ülkelerinden uzakta büyüyorlar

HATAY - Erdal Türkoğlu

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan ve burada hayata gözlerini açan Suriyeli çocuklar, hiç görmedikleri ülkelerinden uzakta büyüyor.

Yayladağı ilçesindeki YİBO konteyner kentinde, Suriye'deki iç savaş nedeniyle köylerini terk ederek Türkiye'ye gelen çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 4 bin Bayırbucak Türkmeni bulunuyor.

Kampta, bir bölümü Türkiye'de dünyaya gelen 0-6 yaş arası 980 çocuk yaşıyor. Kimi kucakta, kimi anne karnında tel örgüleri aşarak Türkiye'ye sığınan çocuklar, vatanlarını hiç bilmiyor.

Fatma Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 yıl önce Bayırbucak Türkmen Bölgesindeki köylerinin bombalanmaya başladığını aktararak, bir süre bu şekilde yaşamak zorunda kaldıklarını ancak çocukların korkması üzerine yollara düştüklerini belirtti.

Yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarını tutamayan Abdullah, yolculuk sırasında çocukların açlık ve susuzluktan ağladığını söyledi.

Abdullah, şöyle devam etti:

"O günlerde çok ağladım, halen ağlıyorum. Bize kucak açanlara Allah'ta yardım etsin. Her zaman böyle dua ediyorum. Çocuklarımız, torunlarımız köylerini ya hiç görmedi ya da hatırlamıyor. Burada büyüdüler. Burayı köyleri zannediyorlar. Her şeye rağmen çok şükür yaşayıp gidiyoruz."

"İnşallah vatanımıza döneriz"

Bayırbucak Türkmen Bölgesi'nden gelen 57 yaşındaki Ayşe Molla da köylerinin vurulmasıyla yollara düştüklerini belirtti.

Ormanlık alanda 4 gün kaldıklarını kaydeden Molla, "3 çocuğum ve 7 torunumla çok zorluk çektik. Çok yorulduk. Sınırda 3-4 gün bekledik. Saldırılar biter de evimize döneriz diye bekledik ama her gün vurdular, evlerimizi yıktılar." şeklinde konuştu.

Molla, 6 yıldır Türkiye'de yaşadıklarını belirterek, "Küçük olan çocuklarımız, Suriye'yi, köylerini hatırlamıyorlar. Konteynerleri evleri, kampı da köy sanıyorlar. İnşallah durumlar düzelir ve vatanımıza döneriz." diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.