Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,558.80
BTC/USDT
70,745.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam

İranlı çift tezhiple dünyaya açılmak istiyor

İranlı öğretim üyesi Resul Gondami ile minyatür sanatçısı eşi Gaşin Rabia, tezhip sanatıyla dünyaya açılmak istiyor.

27.10.2016 - Güncelleme : 29.10.2016
İranlı çift tezhiple dünyaya açılmak istiyor Fotoğraf: Özkan Bilgin/AA

Van

VAN - Özkan Bilgin

Tezhip sanatı üzerine 25 yıldır çalışmalar yapan İranlı öğretim üyesi Resul Gondami ile mimarlık bölümü öğrencisi ve minyatür sanatçısı eşi Gaşin Rabia, Van'ın Tuşba ilçesinin İstasyon Mahallesi'nde yapımı süren Hacı Yüksel Camisi'nde tezhip ve minyatür çalışmaları yaptı.

Gondami, yaptıkları işin duyulmasıyla Diyarbakır'dan da bir caminin nakış işleme ve süslemesi konusunda teklif aldıklarını söyledi. Bu teklifi değerlendireceklerini ancak öncelikli hedeflerinin sanatlarını Avrupa'ya yaymak olduğunu anlatan Gondami, bunu yaparken kendilerini geliştirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

"Sanatımızı öğrenerek, öğretmek istiyoruz"

Gondami 25 yıldır tezhip, minyatür, heykel ve benzeri birçok alanda çalışma yaptığını ve yüzlerce eserinin bulunduğunu anlattı. 

Eşi Rabia ile yıllardır uyumlu bir şekilde çalıştıklarını ve sanatlarını yaymak için çaba gösterdiklerini belirten Gondami, şöyle konuştu:

"Özellikle İslami tezhibi üzerine çalışıyorum. Elimdeki bütün örnekleri gerek cami duvarlarına gerekse tablolara işleyebiliyorum. İran, Suriye, Irak, Suudi Arabistan gibi İslam ülkelerinde tezhip üzerine çalışmalar yaptım. İran'daki üniversitelerde dersler vermemin yanı sıra İsfahan Üniversitesinde de çalışmalarım mevcut. İran'dan dünyaya açılmak için eşimin de desteğiyle yollara koyulduk. Eşimle gezdiğim ve gezeceğim ülkelerde bu sanatın örneklerini de inceleyerek, öğrenerek, öğretmek istiyoruz. Her ne kadar başka tezhipleri incelesek de yaptığımız çalışmalar kesinlikle bana aittir ve başka bir örneği de yoktur."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın