Dolar
32.35
Euro
34.93
Altın
2,221.69
ETH/USDT
3,558.80
BTC/USDT
70,897.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam

Kuaförler 'çocuk gelinlerin' saçını taramayacak

Van'da küçük yaşta evliliğe karşı yürütülen kampanyası kapsamında, kentteki kuaför salonlarına "Bu iş yerinde 18 yaş altı gelin saçı taranmamaktadır" yazılı afişler asıldı.

24.05.2016 - Güncelleme : 25.05.2016
Kuaförler 'çocuk gelinlerin' saçını taramayacak

VAN - Mesut Varol

Van'da, çocuk yaşta evlilikleri önlemek için kentteki kuaför salonlarına, "Bu iş yerinde 18 yaş altı gelin saçı taranmamaktadır." yazılı afişler asıldı.

Erken yaşta evliliklerin önüne geçmek amacıyla Van Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifince (Yaka-Koop) başlatılan "Çocuk Evlilikleriyle Mücadele" kampanyası kapsamında çalışmalar sürüyor.

Daha önce kırsalda vatandaşların "çocuk gelinler" konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla yapılan görüşmelerin ardından, kentte kuaför salonlarına da, "Bu iş yerinde 18 yaş altı gelin saçı taranmamaktadır." yazılı afişler dağıtıldı.

İş yeri sahiplerine, "erken evliliklere hayır" yazılı broşür dağıtan Yaka-Koop çalışanları, "çocuk gelinler" konusunda "Alo 183" ihbar hattını aramaları konusunda vatandaşları bilgilendirdi.

Yaka-Koop Başkanı Gülmay Gümüşhan, AA muhabirine, zorla evlendirilen kız çocuklarının davalarına müdahil olduklarını ve zaman zaman suç duyurusunda bulunduklarını anlattı.

"Kuaförleri de bu işin içine katmamız gerektiğini düşündük." diyen Gümüşhan, "Düğün için gittiğim kuaför salonlarının gelinlerle dolu olduğunu gördüm. Bunların içinde henüz çocuk yaşta olanlar vardı. Bu nedenle kentteki kuaför işletmecileriyle bir çalıştay yaptık. Bunların içinde erkek berberler de vardı. O çalıştayda erken yaşta zorla evliliğin sakıncalarını, intiharları ve bununla ilgili yürüttüğümüz kampanyamızı anlattık. Onların empati kurmaları gerektiğini ifade ettik." ifadesini kullandı.

"Zorla evlendirilen 18 yaş altı gelinler ihbar edilmeli"

Kuaförlerin kendilerine gelen küçük yaştaki gelinlerle ilgili yetkililere bilgi vermesi gerektiğini anlatan Gümüşhan, şöyle konuştu:

"Dağıttığımız afişlerde de ihbar edilecek telefon numaraları yazılıdır. Çocuk yaşta evlilik suçtur. Kuaförler kendilerine gelen ve zorla evlendirilen 18 yaşın altındaki gelinleri, bize ya da ilgili makamlara ihbar etmeli. Zaten 18 yaşını doldurmadığı çocuğun konuşması ve duruşundan belli olur. Buna göre bizler de ailelerle irtibata geçerek çocuğun yaşına göre harekete geçeceğiz. Kampanyamızın bundan sonraki aşamasında da düğün salonları ve gelinlik satan iş yerleri olacak. El ele vererek bu sorununun üstünde gelebiliriz. Köylerde çalışmalar yürütürken zorla evlendirilmeye çalışılan bir kız çocuğunun anne ve babasını ihbar ettiğini öğrendik. Jandarma köye gelerek anne ve babayı gözaltına almıştı. Bu ihbarla birçok şey durdu. Bu konuda halk bilinçlendirilmeli."

"Kampanyaya destek vereceğiz"

Van Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veysel Koç da kampanyanın önemine değinerek, "Odamıza bağlı 200 bayan 200'e yakın da erkek kuaförü bulunuyor. Başlatılan bu kampanyayı çok önemsiyor ve destekliyoruz. Çocuk yaşta evlilik toplumsal bir sorundur. Okul çağındaki bir kız çocuğunun üniversiteye hazırlanması gerekirken, 18 yaşına basmadan evlendirilmesi doğru değildir. Kız çocukları bu ağır yükü kaldıramaz. Bizler de kuaförlerimizle irtibata geçerek bu kampanyaya destek vereceğiz." diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.