Dolar
32.37
Euro
35.01
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,540.00
BTC/USDT
69,962.00
BIST 100
9,087.63
Yaşam

'Onlar benim meleklerim'

Amasya'da yaşları 25, 27 ve 36 olan zihinsel engelli üç oğluna özenle bakan Fatma Çoban, "Bıkmadan, usanmadan, severek bakıyorum. Bir gün olsun isyan etmedim, onlar benim meleklerim." dedi.

26.09.2017 - Güncelleme : 26.09.2017
'Onlar benim meleklerim' Fotoğraf: AA/Murat Demirci

AMASYA - Cihan Okur

Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde yaşayan beş çocuk annesi Fatma Çoban, yaşları 25, 27 ve 36 olan zihinsel engelli üç oğlunun bakımını büyük bir özveriyle yapıyor.

Körömerler mezrasında eşi ve çocuklarıyla yaşamını sürdüren 53 yaşındaki Çoban, bitmeyen sabrıyla, engelli çocuklarına gösterdiği özenle çevresinin de takdirini topluyor.

Çocuklarına adeta bebek gibi bakan, yorulmaktan şikayet etmeyen Çoban, çocuklarını "Allah'ın emaneti" olarak görüyor.

Fatma Çoban, çocuklarından Nurettin (36) ve Ufuk'un (25) zihinsel engelli, Ömer'in (27) ise hem bedensel hem zihinsel engelli olarak dünyaya geldiğini, 2 kızının ise sağlıklı doğduğunu söyledi.

Köyde yaşadıklarını dile getiren Çoban, yöreye özgü işlerin yanı sıra çocuklarının engelli maaşı ile geçinmeye çalıştıklarını ifade etti. Çoban, maddi imkansızlıklara rağmen çocuklarının ihtiyaçlarını karşıladığını, onları kimseye muhtaç etmediğini belirtti.

"Onlar benim evlatlarım, ben onlara bakmaya mecburum." diyen Çoban, yetişkin üç engelli çocuğun bakımı zor olmasına rağmen hiç şikayet etmediğini anlattı.

Çoban, "Bıkmadan, usanmadan, severek bakıyorum. Bir gün olsun isyan etmedim, onlar benim meleklerim. Sevgiyle bakıyorum onlara. Ben çocuklarımın temizliğine, yemesine, içmesine çok önem veriyorum. Yemezlerse içim rahat etmez. Elbiselerini sürekli temiz tutarım, pis gezdirmem." diye konuştu.

"Çocuklarıma değer veriyorum"

Çocuklarına değer verdiğini, onları üzmemek için çabaladığını söyleyen Çoban, şöyle devam etti:

"Bazen beni çok kızdırıyorlar, dayanamıyorum azarlıyorum ancak sonra da ben onları üzdüm diye ağlıyorum. Benim hayatım çocuklarım. Hiçbir şeylerini eksik etmem ve onları asla üzmek istemem, elimden gelenin fazlasını yapıyorum. Bazı aileler zihinsel engelli çocuklarını bağlıyor, asla öyle bir şey yapmam. Yorulmadan, usanmadan bu yaşa kadar getirdim bundan sonra da ölene kadar bakacağım. Ben öldükten sonra da devletime güveniyorum, devletimiz çocuklarıma bakar."

En büyük hayali evinin bahçesinde çocuklarının oynadığını seyretmek

Anneliğin çok güzel bir duygu olduğunu vurgulayan Çoban, çocuklarıyla ilgili hayallerinden de söz etti.

Çoban, "En büyük hayalim ve tek dileğim, Gümüşhacıköy ilçe merkezinde bahçeli bir evimin olması. Evimin bahçesine bir park yapacağım oturup çocuklarımın oynamasını seyredeceğim. Köy yerinde engelli çocuğa bakmak zor oluyor. Evden kaçıp gidiyor, saatlerce onu arıyorum, hastane işleri oluyor, çok zor gidiyoruz. İlçede bahçeli bir evim olursa, bahçesine park yapacağım ve çocuklarımı orada oynatacağım. Benim hayalim de çocuklarım için. Devletimizden Allah razı olsun, engelli maaşı veriyor. Devlet büyüklerimden tek istediğim çocuklarıma güvenle bakacağım bir ev." diye konuştu. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın