Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,565.70
BTC/USDT
70,435.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam

Samsunlu kadınların 600 yıllık "renkli" geleneği

Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı Sarıdibek Mahallesi'nde yaşayan kadınlar, günlük yaşamlarında "belleme" adı verilen renkli giysileri giyerek, 600 yıllık geleneklerini yaşatıyor.

09.10.2015 - Güncelleme : 12.10.2015
Samsunlu kadınların 600 yıllık "renkli" geleneği

SAMSUN - İLYAS GÜN

Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı Sarıdibek Mahallesi'nde yaşayan kadınlar, günlük yaşamlarında "belleme" adı verilen renkli giysileri giyerek, 600 yıllık geleneklerini yaşatıyor.

İlçe merkezine 60 kilometre uzaklıktaki Sarıdibek Mahallesi'ndeki kadınlar, yörede "belleme" ismiyle anılan canlı renklerde giydikleri kıyafetleriyle tanınıyor.

Osmanlı İmparatorluğu döneminden itibaren canlı renklerdeki çiçek desenli etek ve bluzları giyen kadınlar, özellikle ilçe dışına gittiklerinde dikkat çekiyor.

Sarıdibekli kadınlar, günümüzde de renkli giysiler giyerek, yaklaşık 600 yıllık geleneği yaşatmaya çalışıyor. Sadece düğün ve bayramlarda değil, günlük yaşamlarında renkli kıyafetler giyen kadınlar, günümüzde bu tür çiçek desenli ve renkli etek üretimi çok fazla olmadığı için bulmakta zorluk çekiyor.

Mahalle sakinlerinden 65 yaşındaki Ayşe Düvel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, renkli giysi geleneğinin kendilerine Osmanlı döneminden kaldığını söyledi.

Büyükannesinin de renkli giyindiğini ve kendilerine de geleneği devam ettirmeleri yönünde tavsiyede bulunduğunu anlatan Düvel, "Biz de bu geleneği devam ettirdik. Mahalle dışına çıktığımızda, başka bir yere gezmeye veya alışverişe gittiğimizde bizi hemen tanıyorlar" dedi.

Düvel, eşlerinin, sürekli renkli kıyafet giymelerine bazen kızdığını ama kendilerinin severek bu şekilde giyindiklerini belirtti.

"Böyle giyinmeyi seviyoruz"

Emine Köksal (59) da Sarıdibekli kadınların elbiselerinden tanındığını dile getirdi.

Geleneği devam ettirme yönünde kararlı olduklarını vurgulayan Köksal, "Mahallemizi bilenler zaten biliyor. Bilmeyenlerin ise ilgisini çekiyor, 'Nerelisiniz' diye soruyorlar. Biz böyle giyinmeyi seviyoruz" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın