Ekonomi

Almanya seçimleri avro/doların ateşini söndürdü

Almanya seçimlerinin ardından sağcı popülist Alternatif (AfD) partisinin ilk kez Federal Meclise girmesinin ardından avro/dolar paritesi 1,18 seviyelerine kadar geriledi ve parite üzerinde bir baskı oluştu.

26.09.2017 - Güncelleme : 26.09.2017
Almanya seçimleri avro/doların ateşini söndürdü

Istanbul

İSTANBUL-Burhan Sansarlıoğlu

Almanya seçimlerinin ardından sağcı popülist Alternatif (AfD) partisinin yüzde 12,6 oy alarak ilk kez Federal Meclise girmesinin ardından avro/dolar paritesi, 1,20 seviyelerinden 1,18 seviyelerine kadar geriledi ve parite üzerinde bir baskı oluştu.

Almanya'da yapılan genel seçimi, Başbakan Angela Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi ve Bavyera eyaletindeki kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisi önde tamamladı.

Ancak aşırı sağcı popülist AfD, partisi yüzde 12,6 oy alarak ilk kez Federal Meclise girdi. Bu ay 1,2092 seviyesine kadar yükselerek yaklaşık 33 ayın en yüksek seviyesini gören avro/dolar paritesi, AfD partisinin Federal Meclise girmesiyle bu hafta 1,1810 seviyesine kadar geriledi ve parite üzerinde bir baskı meydana geldi.

Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Rabobank Kıdemli Döviz Stratejisti Jane Foley, avro/dolar paritesinin 6 ay içerisinde 1,22 seviyesine doğru yükseleceği öngörüsüne sahip olduğunu ancak Avrupa siyasetinin bu öngörü üzerinde risk oluşturduğunu belirtti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in seçimleri kazandığını ancak AfD partisinin Federal Meclise girerek gündeme oturduğunu ifade eden Foley, bunun ileriki yılların Merkel için zor geçeceği anlamına gelebileceğini bildirdi.

Foley, piyasaların Avro Bölgesi'nde politik ortamda hala ayrışmaların olduğu görüşünde olduğunu ve bunun da orta vadede bölgedeki yatırım potansiyeli için tehdit oluşturduğunu aktardı.

"İspanya ve İtalya'dan gelecek haberlere duyarlı olacak"

Foley, odak noktasının piyasalar için Merkel'in koalisyon görüşmeleri olacağını dile getirdi. Seçim sonuçlarından sonra avro/dolar paritesinin yumuşak tonda devam ettiğini anlatan Foley, paritenin İspanya ve İtalya'dan gelecek haberlere duyarlı olacağını vurguladı.

İtalya’da sistem karşıtı tezleriyle bilinen ana muhalefet konumundaki 5 Yıldız Hareketi'nden Luigi Di Maio'nun 2018’de yapılacak genel seçimler için başbakan adaylığını açıkladığını anımsatan Foley, İtalya'da gerçekleşecek olan seçimlerin de avro/dolar paritesi için risk oluşturduğunu vurguladı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın