Dolar
32.47
Euro
34.75
Altın
2,337.50
ETH/USDT
3,144.80
BTC/USDT
63,943.00
BIST 100
9,915.62
Gündem

İstanbul'da deprem ve sualtı arama-kurtarma tatbikatı

Zeytinburnu'nda 18 kurumun katılımıyla gerçekleştirilen tatbikat gerçeği aratmadı. AFAD'ın canlı arama köpeği "Şiba"nın da katıldığı deprem tatbikatında yaralı vatandaş enkazdan çıkarıldı.

Kaan Bozdoğan  | 23.11.2017 - Güncelleme : 23.11.2017
İstanbul'da deprem ve sualtı arama-kurtarma tatbikatı Fotoğraf: AA/ Kaan Bozdoğan

Istanbul

İSTANBUL 

İstanbul'da 18 kurumun katılımıyla gerçekleştirilen deprem ve arama-kurtarma tatbikatı gerçeği aratmadı.

Zeytinburnu Belediyesi tarafından gerçekleştirilen eş zamanlı tatbikatta, ilk olarak 15 Temmuz Meydanı'nda kriz merkezi kuruldu.

Siren sesiyle harekete geçen ekipler, senaryo gereği 6.7 büyüklüğünde depremin meydana geldiği Makaracılar Sanayi Sitesi'nde çalışma yaptı. Depremde hasar gören binalarda vatandaşların zarar görmemesi için İSKİ su, İGDAŞ da doğalgaz vanasını kapattı, BEDAŞ ekipleri ise trafodan bölgeye verilen elektriği kesti.

Ekipler alanda arama-kurtarma çalışması yaparken, AFAD'ın canlı arama köpeği "Şiba" da enkaz altında kalan kişiye ulaştı. Göçüğün oluştuğu bölgeye taşları kırıp demirleri keserek giren ekipler, yaralı vatandaşı sedye aracılığıyla ambulansa taşıdı. Arama-kurtarma ve yaralının ambulansa taşınması sırasında hasta yakınlarını canlandıran öğrencilerin de sık sık ekiplere tepki göstererek baskı oluşturduğu, feryat eden bazı öğrencilerin de ekipleri ve güvenlik şeridini aşarak enkaz bölgesine geldiği görüldü.

Bölgedeki gençler arama-kurtarma ve zabıta ekiplerince çalışma alanının dışına çıkartıldı.

Enkazdan kurtarılarak ambulansla Zeytinburnu Şehir Stadyumu'na götürülen yaralı, burada helikopterle hastaneye taşındı. Daha sonra Kazlıçeşme açıklarında denizde alabora olan teknede mahsur kalan kişiler, acil müdahale botu ile kurtarılarak ambulansla hastaneye sevk edildi. Ayrıca, Celalettin Gözüsulu İlkokulu binasının üçüncü katında mahsur kalan öğrenciler de görevlilerce kurtarıldı.

Meydanda kurulan dev ekranlardan canlı izlettirilen tatbikat sırasında katılımcılara çorba ve çay ikramında bulunuldu, Türk Kızılayı da meydanda açtığı stant ile kan bağışı kampanyası başlattı.

Tatbikata, Zeytinburnu Belediyesi, İstanbul Jandarma Komutanlığı Sualtı Arama Kurtarma Birimi, Zeytinburnu Emniyet Müdürlüğü, Zeytinburnu Milli Eğitim Müdürlüğü, Zeytinburnu Sağlık Müdürlüğü, İstanbul AFAD Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü, İstanbul Sağlık Müdürlüğü Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi, Zeytinburnu Kent Konseyi, Bakırköy İtfaiye Grup Amirliği, Türk Kızılayı Zeytinburnu Şube Başkanlığı, İSKİ Zeytinburnu Teknik Şefliği, İGDAŞ Bakırköy İşletme Müdürlüğü, Telsiz Amatörleri Derneği (TRAK), BEDAŞ Bakırköy İşletme Müdürlüğü, İnsani Yardım Vakfı Zeytinburnu Temsilciliği, Zeytinburnu Belediyesi İzcilik Topluluğu, Biruni Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu, Zeytinburnu Sualtı ve Su Üstü Arama Kurtarma Ekibi katıldı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın