Dolar
32.48
Euro
34.73
Altın
2,337.94
ETH/USDT
3,122.50
BTC/USDT
63,013.00
BIST 100
9,915.62
Yaşam

'Boyalı Eller' kötü alışkanlıklardan uzak tutuyor

"Madman" lakaplı Ulaş Çelik tarafından kurulan "Boyalı Eller" grafiti ajansı, sokakta yaşayan çocukları hip hopla kötü alışkanlıklardan uzak tutmayı hedefliyor.

25.02.2017 - Güncelleme : 26.02.2017
'Boyalı Eller' kötü alışkanlıklardan uzak tutuyor

İSTANBUL - KAAN BURAK ŞEN

"Madman" lakaplı grafiti sanatçısı Ulaş Çelik tarafından kurulan Türkiye'nin ilk grafiti ajansı "Boyalı Eller", sanatla sokakta yaşayan çocukları kötü alışkanlıklardan korumayı hedefliyor.

Ulaş Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, grafiti sanatıyla küçük yaşta tanıştığını belirtti. Bu sanatın adeta hayatını değiştirdiğini vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

"Ben grafiti ile tanışmasaydım bambaşka bir çocukluk geçirir, başka yollara giderdim. Açıkçası benim için çok parlak bir gelecek yoktu. Çünkü okulla aram yoktu. Ailenin seninle ilgili bir gelecek planı olamayabiliyor. Mahallende herkes piyano çalsa piyano çalmaya meyledersin ama sokakta bunlar yok. Arka sokaklarda torbacılar, ağır ağabeyler, katiller, hırsızlar var ve sen de rol model olarak bunları görüyorsun.

Biz tam bu noktada farklı bir rol model ortaya koymaya çalışıyoruz. Grafiti yaparken hip-hop kültürünün daha da içine girdim. Hip-hop kültürünü benimsedikten sonra bunun bir alt kültürü olan grafitinin bana çok uygun olduğunu fark ettim. Bunu fark etmemde 'Vatan' yazan bir grafiti çok etkili oldu. Adeta beni büyüledi ve grafiti yapmam konusunda beni tetikledi."

Sokak çocuklarına fırsat vermek gerektiği görüşünü paylaşan Çelik, "Bu çocukların, aslında eline bir oyuncak vermek gerekiyor. Biz de fırsatını bulduğumuz her noktada güzel bir oyuncağımız var, sprey. Bunları onların eline tutuşturmaya çalışıyoruz. Bu da bizim sokaktan aldığımızı sokağa geri verme yöntemimiz. Bize uzatılan eli başkalarına uzatmaya çalışıyoruz. Manevi olarak da içimizde güzel şeyler uyandırıyor." şeklinde konuştu.

"Kötü maddeleri düşünmüyoruz"

Sokaklarda yaşayan 14 yaşındaki Seymen ise, Çelik'le 4 yıl önce tanıştığını ifade ederek, "Onlar çok güzel grafitiler yapıyorlardı. Biz de yapmak istedik. Ulaş abiye sorduk 'Neden olmasın?' dedi. Grafiti yapıyorduk. Bu bizi bazı şeylerden uzak tutuyordu. Kötü maddeleri fazla düşünmüyorduk. Eğlencemiz çıkıyordu. Bazen bizi alıp grafiti yapmaya götürüyor. Hip hop kültürüne daha fazla yakınlaşmamızı, saygı duymamızı sağlıyor. Onla yakınlaştıkça başka şeylerden uzak olmamızı sağlıyor." dedi.

Sokaklarda yaşayan Umut ise, Çelik'in kendilerine sürekli tavsiyelerde bulunduğuna dikkati çekerek, "Ulaş abi bize ‘Kafanızı rap'e verin, kötü işlerden uzak durun, iyi olabilirsiniz, başarabilirsiniz' diyor. Çünkü rap insanın ruhunu sakinleştiriyor." ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.