култура и уметност

Сириски графити-уметник со поддршка за палестинскиот народ

Сириски графити-уметник со поддршка за палестинскиот народ

Есмер е познат по тоа што важните настани во светот ги црта на ѕидовите на срушените згради во Идлиб, а овој пат тема на неговото дело е последниот напад на израелските сили врз Палестинците.

Агенда
Агенда на Турција и агенда во светот, програми на лидери и меѓународни активности на страницата за Агенда.
Недела на турскиот документарен филм, за животот меѓу надежта и реалноста
01.04.2021

Недела на турскиот документарен филм, за животот меѓу надежта и реалноста

- Неделата на турскиот документарен филм, која го раскажува животот помеѓу надежта и реалноста на уметнички начин, ќе се одржи во период меѓу 19 и 23 април 2021 година под името „Недела на турски документарци“

Портрет на османлискиот султан Сулејман Величествениот продаден на аукција за 350.000 фунти
31.03.2021

Портрет на османлискиот султан Сулејман Величествениот продаден на аукција за 350.000 фунти

- Аукцијата под назив „Исламски свет и индиска уметност“ е одржана на онлајн платформата и тоа преку телефонски понуди, а на заинтересираните купувачи им е понудена колекција од вкупно 183 вредни предмети.

Ратајкоски: „Старата фотографија ја откраднува човековата душа"
28.03.2021

Ратајкоски: „Старата фотографија ја откраднува човековата душа"

Диме Ратајкоски е историчар и новинар истражувач, кој со години наназад ја истражува фотографијата поради љубовта кон историјата. Како приватен колекционер активно учествува низ аукциски куќи во Европа, а често патува и во Турција...

Во Скопје започна курсот по традиционалното турско стреличарство
19.03.2021

Во Скопје започна курсот по традиционалното турско стреличарство

„На почетокот ќе имаме две активности, во два града, во Скопје и Гостивар. Тоа ќе бидат посебни групи. Првата група се мажи. Втората група се жени, а тратата група ќе ја сочинуваат деца.“, нагласи директорот Кула

Генералниот директор на АА, Казанџи: За „Istanbul Photo Awards 2021“ пријавени речиси 15.000 фотографии од 96 земји
19.03.2021

Генералниот директор на АА, Казанџи: За „Istanbul Photo Awards 2021“ пријавени речиси 15.000 фотографии од 96 земји

Натпреварот, на кој се пријавија и многу наградувани фотографи, како и значаен број на хонорарни новинари, привлече големо внимание на глобалните медиумски организации и фотоагенции