наука и технологија

Турција: Извозот на секторот за висока технологија достигна речиси 5 милијарди долари

Турција: Извозот на секторот за висока технологија достигна речиси 5 милијарди долари

„Турција постави огромна инфраструктура и започна да ги гледа нејзините резултати“, рече Каџир на настан во Истанбул.

Агенда
Агенда на Турција и агенда во светот, програми на лидери и меѓународни активности на страницата за Агенда.
Во светот се користат над 5 милиони електрични возила
16.11.2019

Во светот се користат над 5 милиони електрични возила

- Продажбата на електрични возила минатата година во однос на претходната е зголемена за 66% и на светско ниво се користат над 5 милиони вакви возила

Најголемата опсерваторија во Турција започнува со работа во 2021 година
15.11.2019

Најголемата опсерваторија во Турција започнува со работа во 2021 година

Опсерваторијата ќе биде втор по големина центар за набљудување на вселената во Европа, и прв што ќе врши инфрацрвена опсервација во Турција

Јадењето доцна навечер го зголемува ризикот од кардиоваскуларни заболувања кај жените
12.11.2019

Јадењето доцна навечер го зголемува ризикот од кардиоваскуларни заболувања кај жените

„Досега истражувањата, кога станува збор за срцеви заболувања, се фокусираа на тоа што и во кои количества консумираме. Ова истражување ни покажа дека може да биде важно и кога јадеме“, истакна Нур Макарем од Универзитетот „Колумбија“

Проблемите со спиењето може да го зголемат ризикот од срцев и мозочен удар
08.11.2019

Проблемите со спиењето може да го зголемат ризикот од срцев и мозочен удар

Истражувањето откри дека постои 18 отсто поголем ризик од срцев или мозочен удар кај лицата кои имаат проблеми со спиењето, во споредба со тие кои немаат проблеми со спиењето

Во Скопје отворена Меѓународната изложбата на технологии „МАКИНОВА 2019“
08.11.2019

Во Скопје отворена Меѓународната изложбата на технологии „МАКИНОВА 2019“

- По повод Светскиот ден на науката, претседателот на Северна Македонија, Стево Пендаровски, денес ја отвори јубилејната 40. Меѓународна изложба „МАКИНОВА 2019“ и 17. изложба „ЕКОНОВА 2019“, во организација на СПАТУМ и Народната техника на Македонија