KABİL
Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'deki saldırısı 18 saat süren çatışmaların ardından güvenlik güçlerinin militanların gece yarısı ele geçirdiği iki binanın denetimini ele geçirmesiyle sona erdirildi.
Taliban militanlarının, ABD, Almanya ve İngiltere büyükelçilikleri, hükümet binaları ve NATO üslerine yönelik saldırıları dün yerel saatle 13.30'da aşağı yukarı eş zamanlı olarak başlamıştı.
47 kişi öldü
Afganistan İçişleri Bakanı Bismillah Muhammedi, Taliban'ın düzenlediği son saldırılarda çoğu militan olmak üzere 47 kişinin öldüğünü açıkladı.
Muhammedi, koordineli düzenlenen saldırılarda 36 Taliban, sekiz güvenlik gücü ve üç sivilin hayatını kaybettiğini, 40 güvenlik gücü ile 25 sivilin yaralandığını söyledi.
Başkent Kabil'deki üç farklı noktada düzenlenen saldırılarda 16 Taliban'ın yer aldığını ifade eden İçişleri Bakanı, saldırganların çoğunun burka giydiğini kaydetti.
Bu arada Kabil Emniyet Müdürü General Eyüb Salangi, Talibanlar tarafından rehin alınan 35 kişinin de kurtarıldığını, bu operasyonda bir kadının hafif yaralandığını söyledi.
Saldırıların sorumluğunu Taliban üstlenmişti. Taliban sözcüsü Zabiullah Mücahid Kabil ile diğer 3 kentte düzenlenen saldırıların ''Taliban'ın başlattığı bahar saldırılarının başlangıcı olduğunu'' söylemişti.
Saldırıların sorumlusu Hakkani örgütü
İçişleri Bakanı Bismillah Muhammedi, saldırılarla ilgili olarak tutuklanan bir militanın, Taliban ve El Kaide örgütüyle bağlantıları bulunan Hakkani örgütünün saldırıları düzenlediğini itiraf ettiğini söyledi.
Celaleddin Hakkani ve oğlu Siracuddin Hakkani tarafından yönetilen örgüt Afganistan'ın doğusunda Pakistan ile sınırı bulunan vilayetlerde faaliyet gösteriyor. NATO sözcüsü Carsten Jacobsen, Hakkani örgütünü bir aile klanı, suç hamisi şebekesi ve terörist bir organizasyon olarak nitelemişti.