Dolar
32.37
Euro
34.95
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,561.30
BTC/USDT
70,373.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

'Tarih kitabı yazmaya devam ediyoruz'

Hollanda'da yerel seçime ilk kez katılan Denk Partisi, 14 belediyenin 13'ünde toplam 23 meclis üyesi çıkardı.

Abdullah Aşıran  | 23.03.2018 - Güncelleme : 23.03.2018
'Tarih kitabı yazmaya devam ediyoruz'

Netherlands

ROTTERDAM

Denk Partisi Meclis Grup Başkanı Tunahan Kuzu, ilk defa katıldıkları Hollanda yerel seçimlerinde 23 belediye meclis üyesi çıkarmalarına ilişkin, "Tarih kitabı yazmaya devam ediyoruz. Geçen sene genel seçimlerde birinci bölümünü yazmıştık şimdi de ikinci bölümünü yazdık." dedi.

Kuzu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, istikrarlı bir şekilde yılmadan çalışmalara ve mücadeleye devam ettiklerini söyledi.

Geçen sene yapılan genel seçimlerde 3 koltuk elde ettiklerini hatırlatan Kuzu, "Tarih kitabı yazmaya devam ediyoruz. Geçen sene genel seçimlerde birinci bölümünü yazmıştık şimdi de ikinci bölümünü yazdık. Diğer bölümlerini de yazmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

"Tahmin edemediler"

Birçok farklı kökenden insanı bir araya getirdiklerini, Hollanda'ya ve siyasilere kendilerinin toplumun bir parçası oldukları mesajını verdiklerini dile getiren Kuzu, "Bu da gün geçtikçe kabul görüyor. Geçen sene 3 milletvekili ile parlamentoya girmemiz birçok kişide etki oluşturmuştu ve devamının bu şekilde geleceğini tahmin edemediler." değerlendirmesini yaptı.

Kuzu, meclis üyeliği kazandıkları belediyelerde partinin neler yapmak istediğini, ülkeye nasıl bir katkı sağlayacağını göstereceklerini, ülkenin geleceği için sorumluluk aldıklarını vurguladı.

Seçime ilişkin analizlerde Yeşil Sol (GL) ile Denk Partisinin en kazançlı parti olarak ortaya çıktığının belirtildiğine dikkat çeken Kuzu, "Parlamentoda bulunan diğer partilerin hepsi kaybetti." yorumunu yaptı.

"Senato ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de kazanacağız"

Denk Partisi Genel Başkanı Selçuk Öztürk de 23 meclis üyesi çıkarmalarının büyük bir başarı olarak görüldüğünü belirtti.

Bu başarıyı profesyonelce kurumsallaşıp, eğitim merkezi, akademi, Ar-Ge bürosu ve gençlik teşkilatı kurarak elde ettiklerini dile getiren Öztürk, "Çalışmalarımızı şahıslar üzerinden değil, kurumsal düşünce ile yaptık. Bu da aynı zamanda eyalet, senato ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde kazanacağımızın da göstergesidir." dedi.

Parti seçmeninin artık kalıcı olduğunun görüldüğünü ifade eden Öztürk, "Dost, düşman başarımızı görerek, partinin artık kabullenilmesi gereken bir parti olduğunu söylüyorlar." diye konuştu.

Hedeflerinin 30 meclis üyesi olmasına rağmen şimdilik elde ettikleri sayıdan memnun olduklarını belirten Öztürk, şunları söyledi:

"Geçen sene genel seçimlerde en çok oy aldığımız kent olan Schiedam'da neredeyse birinci oluyorduk. Fakat Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisinden (VVD) sonra en büyük ikinci parti olmayı başardık. Önemli ve büyük kentlerden biri olan Rotterdam'da PVV'den daha fazla oy alarak onları geride bıraktık. Seçimlere ilk defa katılmamıza rağmen yılların tecrübeli partilerinden bile daha üstün başarı gösterdik." 

Seçim sonuçları

Ülkede 21 Mart tarihinde yapılan yerel seçimlere ilk defa katılarak 14 belediyede 153 adayla yarışan Denk Partisi, Schiedam'da 4, Amsterdam'da ve Rotterdam'da 3'er, Utrecht, Zaanstad ve Arnhem'de 2'şer, Enschede, Amersfoort, Roermond, Lelystad, Eindhoven, Veenendaal ve Deventer'de ise 1'er meclis üyesi çıkarmayı başardı.

Dört yıl önceki seçimlerde 2 belediyede yarışarak 16 meclis üyesi kazanan aşırı sağcı Özgürlükler Partisi PVV ise bu belediyelerde üyelerinin yarısını kaybetti. Bu yıl da 30 belediyede yarışarak 74 belediye meclis üyesi çıkarabildi.

Sandık başına giden yaklaşık 12,5 milyon seçmenin, belediye meclislerinde yer alacak isimleri belirlemek için oy kullandığı seçimin resmi sonuçları bugün açıklanacak.

Hollanda'da belediye başkanı göreve seçimle değil, Kral tarafından atanarak geliyor.

Denk Partisi geçen sene yapılan genel seçimde tarih yazarak Avrupa'da ilk defa göçmen kökenlilerin kurduğu parti olarak Hollanda Parlamentosuna 3 milletvekili çıkarmıştı.

Muhabir: Abdullah Aşıran

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın