03 Haziran 2016•Güncelleme: 03 Haziran 2016
ANKARA - GÖKSEL YILDIRIM
İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü ile ASELSAN arasında imzalanan sözleşmeyle acil yardım numaralarının tek numarada toplanmasına yönelik çalışmaların kapsamı genişletiliyor.
2008 yılında imzalanan ve teslimatları 2010'da tamamlanan Antalya ve Isparta'daki pilot uygulamaların başarısı üzerine 112 Acil Çağrı Merkezleri Projesi'ni ülke çapında yaygınlaştırma faaliyetlerine hız verildi.
Genel Müdürlük ile ASELSAN arasında son olarak proje kapsamında 64 milyon 900 bin lira tutarındaki "Yeni Nesil 112 Acil Çağrı Merkezi Projesi Altyapı Kurulumu İşi Sözleşmesi" imzalandı.
Proje ile Ankara, Amasya, Bilecik, Bolu, Bursa, İzmir, Nevşehir, Sakarya ve Uşak'ta 112 Acil Yardım altyapısı faaliyete geçirilecek. Böylece, sistemin uygulandığı il sayısı 33'e yükselmiş olacak.
Yeni aşama kapsamında 8 ilde valilikler tarafından inşa edilen çağrı merkezlerinde ve veri merkezi olarak faaliyet gösterecek Ankara 112 Kampüsü'nde yazılım, veri merkezi, ses ve telekom altyapısı ve telsiz anten kulesi kurulumu ile inşaat ve tesisat altyapısına yönelik çalışmalar yapılacak.
Acil yardım numaraları tek numarada toplanacak
Projenin Türkiye çapında yaygınlaştırılması, acil yardım numaralarının tek numarada toplanması, sağlık, emniyet, jandarma ve itfaiye gibi farklı kurumların tek çatı altında koordineli çalışarak acil yardım hizmetlerinin hızlı ve etkin biçimde verilmesine yardımcı olacak.
Sistem, emniyet, jandarma, sağlık ve itfaiye gibi birimlerin çağrı merkezi mantığı ile kendilerine bağlı sabit ve hareketli ekiplere, ses ve veri transferini eş zamanlı yapabilmesine olanak sağlayacak.
Projenin son aşamasının yıl içinde tamamlanması planlanıyor.
Sistemin sunduğu olanaklar
ASELSAN tarafından geliştirilen sistemle 112 hattına gelen çağrıların, santral çalışanları aracılığı ile görevli uzman kurum operatörlerine (sağlık, itfaiye, emniyet, jandarma) dağıtılması, çağrıların bilgisayarlarda çalışan yazılımlar ile karşılanması, görüşmelerin kaydedilmesi, şehirlerin sayısal haritaları üzerinden adres araması yapılması, hareketli birimlerin anlık takip edilmesi sağlanıyor. Ayrıca, çağrı merkezi ile kurum alt birimleri (ambulanslar, mobil ekipler, karakollar) arasında bilgi paylaşımında bulunulabiliyor.
Sabit hatlardan gelen aramalar, noktasal olarak sayısal harita üzerinde tespit ediliyor. GSM operatörleri üzerinden gelen acil yardım çağrılarında olay yeri saptanarak, arama yapılan bölge taralı alan olarak harita üzerinde gösteriliyor. Tespit edilen olay yeri, görev yazılımları kullanılarak mobil birimlere sistem üzerinden aktarılıyor. Mobil birimlerin ekranlarına anlık düşen yer bilgisiyle, olaya hızlı tepki verilmesine ve doğru biçimde müdahale edilmesine imkan sağlanıyor.