Ana içeriğe atla
logo
logo
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • ANALİZ
Türkçe
English
BHSC
Pусский
Français
العربية
Kurdî
کوردی
Shqip
فارسی
македонски
Bahasa Indonesia
Español
Yaşam

Akromegali hastası Duran artık 'büyümeyecek'

Halk arasında "büyüme hastalığı" olarak bilinen akromegali hastalığının pençesindeki Duran, Hacettepe Üniversitesinde gerçekleştirilecek tedavi sonrasında sağlığına kavuşacağı günleri bekliyor.
15 Nisan 2018•Güncelleme: 16 Nisan 2018
Akromegali hastası Duran artık 'büyümeyecek'

ANKARA - Yeşim Sert Karaaslan

Halk arasında "büyüme hastalığı" olarak bilinen akromegali hastalığının pençesindeki 43 yaşındaki Harun Duran, bulguların ortaya çıkmasının üzerinden geçen 10 yılın ardından tanı konulması üzerine, Hacettepe Üniversitesinde gerçekleştirilecek tedavi sonrasında sağlına kavuşacağı günleri bekliyor.

Duran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hipofizde büyüme hormonunun aşırı miktarda salgılanması sonucu gelişen akromegali ile yıllar önce tanışan ancak bunun bir hastalık olduğunu bilmediğinden hekime başvuruda geciktiğini belirtti.

Akromegali hastası evli ve 3 çocuk babası Duran, 2007 Aralık ayında ilk kez akromegaliden şüphelenildiğini ve bu yıl ocak ayında tanı konulduğunu söyledi.

Duran, daha önce farklı hastanelere çeşitli şikayetlerle başvurduğunu ifade ederek, "Yaklaşık on yıldır fiziksel değişim oluyordu. Parmaklarım, ellerim gelişti, ayakkabım 2 numara arttı, alnımda çıkıntı oldu, dilim ve burnumda belirgin büyüme oldu. Çok horluyordum, uyku apnesi teşhisi konulmuştu. Sürekli uyku halim vardı, aşırı terliyordum. Bunların yanı sıra tansiyon ve şeker gibi sorunlar ortaya çıktı." dedi.

"Bundan sonra her şey çok güzel olacak"

Ortaya çıkan fiziksel değişikliği en çok eşinin fark ettiğini anlatan Duran, kendisinin ise bunu yaşının ilerlemesine bağladığından çok üstünde durmadığını söyledi. Duran, bunun bir hastalık olduğunu düşünmediği için hekime başvurmadığını, ancak yıllar sonra durumun ciddiyetini öğrendiğini anlattı.

"Farklı şikayetlere bağlı olarak yıl içinde birkaç defa doktora gidiyordum. Keşke, 5-6 yıl önce tanı konulsaydı erken tanı alırdım ve tedaviye daha erken başlanırdı." diyen Duran, şu anda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde tedavisinin devam ettiğini söyledi. Duran, "Bundan sonra her şey çok güzel olacak, bunu biliyorum, inanıyorum." diye konuştu.

"Akromegali tedavi edilebilir bir hastalık"

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Dağdelen, akromegali hastası Duran'ın birçok kez hastaneye başvurduğunu ancak bu şikayetlerin altında yatan büyüme hormonu fazlalığından şüphelenilmediğinden geç tanı konulduğunu kaydetti.

Akromegalinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun altını çizen Dağdelen, bir kısım hastada bazen ömür boyu ilaç tedavisinin gerektiğini ancak cerrahinin tedavi sürecindeki en önemli aşama olduğunu vurguladı.

Dağdelen, geç tanı konulduğunda organlarda da çeşitli sorunların ortaya çıkabildiğine değinerek, şunları kaydetti:

"Hastamızda da bunlara bakılacak. Tiroidinde nodül olup olmadığına bakılacak, bağırsak sistemine bakılacak ve ameliyata hazırlanacak. Ameliyatın başarılı olmasını bekliyoruz. Ameliyattan sonra da ihtiyaca göre birtakım ilaç tedavileri planlayacağız ve hastalığın kişinin kendisine hiçbir şekilde zarar vermeden yaşamını devam ettirebileceği bir tedavi planı hazırlanacak.

Büyümeyi durduruyoruz, onda bir sorun yok. Genellikle yumuşak dokudaki değişiklikler aylar içinde geri dönüyor ama tanı ve tedavinin gecikmesine bağlı kemikte ortaya çıkan büyüme kalıcı oluyor. Yıllarca vücudun maruz kaldığı büyüme hormonu yüksekliği, hastalık tamamen durdurulduğunda dahi artçıl sonuçlar olabilir. Bu nedenle takip devam edecek."

İlgili Konular:
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Profbüyüme hastalığıakromegali hastası 43 yaşındaki Harun Duranakromegali
Haberi Paylaş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır.Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Abonelik İşlemleri
logo

Değişen Dünyanın Habercisi

next-sosyalX/TwitterFacebookYouTubeInstagram

KURUMSAL

  • Tarihçe
  • Künye
  • Kalite Yönetim
  • Yayın İlkeleri
  • Habercilik ve KVKK İlkeleri
  • Sosyal Medya İlkeleri
  • Logolar
  • Gizlilik ve Çerez Politikası
  • Aydınlatma Metni
  • Yasal Uyarı
  • AA WhatsApp Kanalları
  • RSS
  • Gündem

İLETİŞİM

  • İletişim
  • Abonelik Talepleri
  • Yurt İçi Bürolar
  • Yurt Dışı Bürolar

Anadolu Ajansı © 2026

Google PlayApp Store
Mekke Anlaşması
ABD/İsrail-İran Savaşı
İsrail’in Gazze saldırıları
Önceki
Sonraki
Önceki
Mardinliler belediyenin konservatuvarında sanatla buluşuyor

Mardinliler belediyenin konservatuvarında sanatla buluşuyor

Sonraki

'Esma'yı Allah'ın mucizesi olarak seviyorum'

'Esma'yı Allah'ın mucizesi olarak seviyorum'

EN SON

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

Paris Saint-Germain, UEFA Süper Kupa'da peş peşe şampiyonluğa ulaştı

Organ bağışında 143 bin 887 kişi dijital vasiyet oluşturdu

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

TFF Fenerbahçe'nin Gençlerbirliği maçını erteleme talebini reddetti

"11. Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı" 15 Ağustos'ta başlayacak

Tümünü Gör
podcast PODCASTTÜMÜNÜ GÖR
Umman-İran müzakereleri ve Hürmüz’de güvenli geçiş arayışı
Analiz ve görüşlerAnaliz ve görüşler
Umman-İran müzakereleri ve Hürmüz’de güvenli geçiş arayışı
Türkiye, Afrika’yı COP31’e nasıl taşıyacak?
Çevre hakkında konuşmalıyızÇevre hakkında konuşmalıyız
Türkiye, Afrika’yı COP31’e nasıl taşıyacak?
Türkçe’yi konuşurken kaybolan hassasiyetler neler?
Kültür MerkeziKültür Merkezi
Türkçe’yi konuşurken kaybolan hassasiyetler neler?
Mekke Ortak Savunma Anlaşması: Stratejik tamamlayıcılık ve bölgesel entegrasyon
Analiz ve görüşlerAnaliz ve görüşler
Mekke Ortak Savunma Anlaşması: Stratejik tamamlayıcılık ve bölgesel entegrasyon
Futbolseverleri nasıl bir Süper Lig yeni sezonu bekliyor?
Bir bakıştaBir bakışta
Futbolseverleri nasıl bir Süper Lig yeni sezonu bekliyor?

İLGİLİ HABERLER

'Akromegali'de geç tanı kalıcı hasar riskini artırıyor

'Akromegali'de geç tanı kalıcı hasar riskini artırıyor