економија

Скопје: Владата го промовираше Проектот за проектирање и поставување фотоволтаични системи

Скопје: Владата го промовираше Проектот за проектирање и поставување фотоволтаични системи

„На барање на Владата, Европската Унија се согласи да обезбеди 15,5 милиони евра за развој на руралната инфраструктура“, рече Заев и додаде дека вкупниот износ на програмата, вклучувајќи го и кофинансирањето на Владата, изнесува 20,6 милиони евра

Агенда
Агенда на Турција и агенда во светот, програми на лидери и меѓународни активности на страницата за Агенда.
Глобалната побарувачка за енергија во 2040 година ќе се зголеми за 34 отсто
14.11.2019

Глобалната побарувачка за енергија во 2040 година ќе се зголеми за 34 отсто

Највисоката побарувачка на енергија во светот до 2040 година ќе пристигне од азиско-пацифичките земји, вклучително и Кина

Министерот Хасан: „Ние сме земја во која се чувствува поддршката на Турција“
13.11.2019

Министерот Хасан: „Ние сме земја во која се чувствува поддршката на Турција“

„Република Северна Македонија, мала земја, има мало население, но со европската интеграција мислам дека ќе се создадат сериозни можности за турските компании", рече министерот во Владата на Северна Македонија, Елвин Хасан

„Фич рејтингс“ ги подобри изгледите на турските банки
12.11.2019

„Фич рејтингс“ ги подобри изгледите на турските банки

Изгледот на кредитниот рејтинг на Турција е ревидиран од негативен на стабилен, а на ист начин е ревидиран и рејтинг-изгледот на 20 турски банки

Европскиот совет ги зголеми прогнозите за раст на БДП на Турција за 2019 година
07.11.2019

Европскиот совет ги зголеми прогнозите за раст на БДП на Турција за 2019 година

Извештајот прогнозира дека турската економија ќе забележи раст од 3,1 отсто во 2020 година и 3,5 отсто во 2021 година

„Туркиш ерлајнс“ отвора нова дестинација во Кина
07.11.2019

„Туркиш ерлајнс“ отвора нова дестинација во Кина

Летовите првично ќе бидат понудени три пати неделно, а бројката ќе се зголеми со доаѓање на летото 2020 година