образование

„Повеќето од родителите се за наставата да е комбинирана со физичко присуство и онлајн"

„Повеќето од родителите се за наставата да е комбинирана со физичко присуство и онлајн"

„Повеќе од две третини од родителите/старателите, во проценти 68,7 од испитаниците, прифаќаат и би избрале комбинирана настава со физичко присуство и онлајн, а речиси една третина не би го избрале овој метод", истакна Змијанац

Агенда
Агенда на Турција и агенда во светот, програми на лидери и меѓународни активности на страницата за Агенда.
Северна Македонија: Учениците ќе учат од дома до 10 јуни
30.04.2020

Северна Македонија: Учениците ќе учат од дома до 10 јуни

„Тековната учебна година до крај ќе продолжи да се реализира преку организирање на далечинско учење, односно учење од дома. Кризниот период се чини дека полека поминува, но и натаму постои ризик по здравјето на граѓаните“, истакна Адеми

СТАВ: Високото образование во Турција за време на пандемијата
21.04.2020

СТАВ: Високото образование во Турција за време на пандемијата

Осврт кон ситуацијата од страна на проф. д-р Јекта Сарач, претседател на Советот за високо образование на Турција (YÖK)

Турција е втората земја во светот која во време на Ковид-19 на национално ниво овозможува учење на далечина
01.04.2020

Турција е втората земја во светот која во време на Ковид-19 на национално ниво овозможува учење на далечина

Пандемијата на новиот тип коронавирус предизвика нарушување на образованието на учениците во 184 земји од светот, што значи приближно 87%, т.е. над 1,5 милијарда ученици се надвор од клупите

Во Турција започна онлајн наставата поради епидемијата на коронавиусот
23.03.2020

Во Турција започна онлајн наставата поради епидемијата на коронавиусот

Турскиот министер за образование, Зија Селчук, го започна првиот час за милиони ученици во 09.00 часот по локално време

Министерот за образование, Адеми, за неформално образование преку дигитални платформи
18.03.2020

Министерот за образование, Адеми, за неформално образование преку дигитални платформи

Министерот за образование и наука на Северна Македонија, Арбер Адеми, рече дека во услови на глобална пандемија надлежните институции наоѓаат алтернативни решенија со цел образовниот процес да не трпи последици